Srbija još čeka na prve doze vakcine, građani ne znaju ni redosled vakcinacije

Vesti 21. dec 202018:11 > 19:35
Shutterstock

Deset dana ostalo je do Nove godine, a građani Srbije još ne znaju kada će i kojim redosledom biti vakcinisani protiv kovida-19. Obećanja vlasti da će do kraja decembra u zemlju stići milion doza vakcina, zaustavila su se na manje od pet hiljada doza Fajzerove vakcine. Za to vreme, države u svetu intezivno vakcinišu, pre svih zdravstvene radnike. U Čikagu je taj proces uveliko u toku, kaže za N1 doktorka Aleksandra Popović.

Srbija još čeka prvu vakcinu, a predstavnici vlasti poručuju da stiže. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavljivao je da bi to moglo da bude milion doza do Nove godine, ali očigledno je da se to neće dogoditi.

Trenutno nije poznat broj vakcina koji stiže u našu zemlju.

„Koje će biti količine tačno znaćete čim stignu i u ovom trenutku se još sa proizvođaćima pregovara. Ja mislim da je posebno važno da ćemo mi dobiti vakcinu u decembru“, rekla je premijerka Ana Brnabić.

U Agenciji za lekove takođe čekaju prve Fajzerove vakcine kako bi ih ispitali. Oni imaju podatak o količini, kažu da stiže 4.875 doza. 

„Očekujemo u narednim danima da i te prve doze stignu, kada će se obaviti i kontrola u našoj laboratoriji i izdati sertifikat analize, što je posledni korak pre nego što vakcina dođe do krajnjeg korisnika, odnosno do građana Srbije“, rekao je Pavle Zelić iz Agencije za lekove.

Dok građani Srbije čekaju, doktorka Aleksandra Popović, koja radi u Čikagu, deli iskustvo sa nama. Vakcinisana je u petak Fajzerovom vakcinom i kaže da za sada nema nikakvih reakcija 

POVEZANE VESTI:

„Ogromne količine vakcina su već obezbeđene, problem je u tome što za vakcinu morate da zakažete, 30 minuta odgovarate na desetak pitanja, potpisujete saglasnost i morate da sačekate 15 minuta nakon što ste se vakcinisali, da se vidi da nemate neku alergiju“, objasnila je doktorka Popović. 

Za sada reakcije na Fajzerovu vakcinu koje su zabeležene su bol na mestu uboda, otok, crvenilo, što je, kako objašnjavaju lekari, standardno za bilo koju vakcinu

„Postoji takođe neželjena reakcija koja nije ozbiljna, jedan do dva dana zamora, bola u mišićima, glavobolja, sve to zaista ne izaziva neke ozbiljne probleme i manji je rizik i problem da imate dva dana glavobolju nego da se zarazite koronom“, rekao je Zelić.

U Čikagu, kaže doktorka Popović, vakcinišu se prvo zdravstveni radnici, a onda će vakcina stići i u domove za stare. Fajzer vakcina stvara, kako objašnjava, poseban protein u organizmu

„Vaš organizam zna da je to strani protein i počinje da pravi antitela protiv tog proteina. Na taj način vaše telo pravi antitela i pamti taj protein i u budućnosti kada dođete u kontakt sa koronavirusom vaša antitela će vas zaštititi“, objasnila je doktorka.

Za sada se zna da će prve doze u Srbiji ići u domove za stare, ali još nije poznat dalji proces vakcinacije, s obzirom na to da se Fajzerova vakcina čuva na minus 80 stepeni.

„Batut je izradio plan vakcinacije, danas nakon sednice Kriznog štaba je čitav tim ostao da razgovara dalje o prioritizaciji zato što se ja nadam da vakcinacija kreće u narednih nekoliko dana u Srbiji“, istakla je premijerka. 

Agencije za lekove i medicinska sredstva dala je dozvolu za 20.475 doza vakcina. Plan je da do marta u Srbiju stigne 350 hiljada Fajzerove vakcine, a još nije poznato koliko bi moglo da stigne ruske i kineske vakcine.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.