UZUZ o izboru Zekić: Izglasan ulazak rijalitija u REM

Vesti 21. dec 202018:51 > 18:57
N1

Udruženje za zaštitu ustavnosti i zakonitosti (UZUZ) ocenilo je da je naprasni izbor Olivere Zekić za predsednicu Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM), nakon što je prilično dugo to telo radilo bez predsedavajućeg u istom sastavu, pokazatelj da se odluke donose van ovog tela koje bi moralo biti nezavisno u radu.

„Umesto ograničavanja rijalitija, izglasan je ulazak rijalitija u REM”, navodi se u saopštenju ovog Udruženja.

POVEZANE VESTI

Ističe se da je Zekić zajedno sa vlasnikom televizije Pink svojevremeno učestvavala u medijskom linču nad prethodnim ministrom kulture Vladanom Vukosavljevićem, koji se zalagao za zakonsko rešenje koje je putem narodne inicijative UZUZ kasnije predložio u formi zvaničnog zakona.

Posledice medijske torture, ukazuje se, bile su takve da je ministar izbegao da da mišljenje na predlog za koji se svojevremeno sam zalagao.

Nacionalne frekvencije koje su javno dobro i po zakonu bi morale da budu korišćene za objektivno informisanje i kulturni sadržaj uzurpirane su, kao i institucije koje bi kršenje zakona morale da sankcionišu, upozorili su iz UZUS-a.

„Izborom članova REM Skupština je trebalo da stvori preduslove za sprovođenje zakona, ali je poslednjim izborom omogućen kontinuitet saučesništva REM u kršenju zakona”, ističe se u saopštenju.