Uvrede i omalovažavanje u Skupštini – novi Kodeks treba da ih spreči, a da li će

Vesti 21. dec 202019:00 > 19:59
Skupština Srbije
N1

Još od 2014. godine, Kodeks ponašanja poslanika bezuspešno pokušava da stigne do onih na koje se odnosi. Šest godina kasnije, poslanici će o Kodeksu raspravljati, i to po hitnom postupku. Sada kada je parlament na korak od toga da se ponaša bolje, eksperti koji prate njegov rad kažu - Kodeks suštinski ništa neće promeniti.

Iza skupštinskih vrata uskoro više ne bi trebalo da pljušte uvrede, omalovažavanja, govori mržnje ili etikete:

„Njih može opisati samo jedna rečenica – domaći izdajnik, strani plaćenik“, rekla je ranije poslanica Biljana Pantić Pilja.

Niti će moći da se vidi poslanik sa zastavom druge države. Prema novoj verziji Kodeksa ponašanja poslanika, simbolima strane države ili neke političke partije, ulazak u salu nije dozvoljen.

Diskretni simboli političke stranke su, međutim, dozvoljeni. Nije precizirano da li je diskretan samo bedž ili i majica sa nečjim likom. Među nedozvoljenim postupcima, pored ostalih, su i:

– Zloupotreba poslaničke funkcije radi lične ili koristi partije 

– Davanje netačnih informacija koje bi štetile ugledu Skupštine

A od etičkih vrednosti poslanik bi trebalo da poštuje: Istinu, pravičnost, poštenje, nepristrasnost, odgovornost, integritet, otvorenost i dosupnost.

Uprkos tome što deluje da će ovaj dokument zavesti red u Skupštini, prethodni, istina nezvanični nacrt bio je bolji, ocenjuje Tamara Branković iz Otvorenog parlamenta. Primećuje da je sadržao javno izvinjenje, Etički savet i nekoliko nivoa praćenja promene ponašanja poslanika.

POVEZANE VESTI:

„Ovaj Kodeks ovakav kakav izgleda sada teško da može, odnosno ne verujem u to da može da doprinese svrsi, a to je da suštinski vraća poverenje građana u poslanike, da pospešuje vladavinu prava, da postavlja demokratske standarde u ovoj instituciji na mnogo viši nivo“, smatra Tamara Branković iz Otvorenog parlamenta. 

Nejasno je, kaže, kako je ova verzija Kodeksa izgubila upravo ono što su bili standardi međunarodnih organizacije sa kojima Srbija sarađuje poput OEBS-a, Saveta Evrope, Venecijanske komisije. Zato apeluju na njih da ovaj Kodeks dodatno ispitaju.

„Ne znamo kako je Radna grupa ponovo sela i radila, koga je konsultovala, a možemo da pretpostavimo da međunarodni i naši partneri u ovom procesu nisu konsultovani“, dodaje Branković.

Ovaj dokument već šest godina čeka svoj red. Pre dve godine je imao najveće šanse da bude usvojen. Sporadično se pominjao i prošle, a za to što ga nema, vlast je izjavljivala da usvajanje koči opozicija. A opozicija iz prethodnog saziva kaže – to je izgovor.

„Ono što meni sa ove instance deluje je da poslanici većine, koji su i tada bili većina, traže izgovor zašto se neki akt nije doneo i izgovor nalaze upravo u opoziciji, koja u ovom trenutku, s obzirom da nije prisutna u parlamentu, nema ni mogućnost da se kroz jednu takvu instituciju i brani“, rekla je bivša poslanica Tatjana Macura.

Poslovnik je taj koji je trebalo odavno menjati i njime sprečavati zloupotrebe, misli Macura. I bivša poslanica i eksperti Otvorenog parlamenta veruju da Kodeks nema snagu da promeni ponašanje poslanika, jer je najveća kazna opomena ili javna opomena.