Razgovori o novom predsedniku Kosova i dalje neizvesni

Vesti 21. dec 202021:08 > 21:14
N1

Dosadašnji pokušaji Demokratskog saveza Kosova da reši pitanje predsednika Kosova nisu uspeli, a premijer Avdulah Hoti izjavio je da je datum sastanka stranaka neizvestan, prenosi Koha Ditore.

Razlog što još nema datuma sastanka stranaka na kome bi se razgovaralo o predsedniku Kosova je suštinsko neslaganje političkih aktera, prenose mediji u Prištini.

Alijansa za budućnost Kosova ne odustaje od kandidature Ramuša Haradinaja, dok je Hoti ponovo neuspešno pokušao da organizuje konsultacije i sastanak stranaka.

„Pokušavamo da organizujemo sastanak što je pre moguće. Još nismo uputili formalne pismene pozive, ali pokušavamo da pronađemo rešenje u što kraćem roku. Činimo sve da organizujemo sastanak“, rekao je Hoti tokom posete Orahovcu, prenosi Kosovo onlajn.

Tom prilikom Hoti je govorio samo o razlikama koje postoje u odnosu na Srpsku listu.

„Postoje neka pitanja koja proizlaze iz koalicije sa Srpskom listom, koja pokušavamo da rešimo u skladu sa zakonima, Ustavom i Briselskim sporazumima. Relevantne institucije rade na tome i verujem da ćemo to prevazići, ali samo u skladu sa važećim zakonima“, rekao je Hoti.

Istovremeno, portparol Demokratske partije Kosova Avni Bitići istakao je da nema pomaka u konsultacijama o izboru predsednika.

DPK je jasno stavila do znanja da ostaje deo pregovora samo pod uslovom da predsednik bude iz njihovih redova, a Haradinajevu kandidaturu smatraju nedostojnom.

U međuvremenu je Pokret Samoopredeljenje isključio mogućnost da učestvuje u konsultacijama o predsedniku, insistirajući na vanrednim izborima.

Kosovo rizikuje da zapadne u institucionalnu i ustavnu krizu ukoliko stranke ne uspeju da izaberu novog predsednika do aprila, jer Vjosa Osmani može da bude vršilac funkcije predsednika najduže šest meseci.

Ukoliko do tada ne bude izabran predsednik, na osnovu Ustava Skupština se raspušta i raspisuju se novi izbori, koji se moraju održati u roku od 45 dana.