Politika kao biznis, država kao partijski plen – treći deo

Vesti 22. dec 202011:06 > 11:11
Insajder

Moderna država na klik građanima jeste neophodna, ali je neophodna i kontrola ko sve i kako u procesu digitalizacije dobija posao od države. Istraživanje Insajdera pokazuje da se, u nedostatku kontrole, priča o korupciji preselila na drugi nivo – sa šaltera na softvere.

Posao od države dobijaju i domaće i svetske IT kompanije. U jednoj od svetskih, kompaniji Aseko u Srbiji, od 2011. zasposlen je Igor Brnabić, a od 2015. do 2020. bio je direktor predstavništva te kompanije u Srbiji. Ostavku je podneo u novembru ove godine jer neće više da bude, kako kaže, tema političke kampanje.

POVEZANE VESTI

Igor Brnabić rođeni je brat Ane Brnabić, koja prvi put postaje predsednica Vlade 2017. godine. Upravo zbog ove činjenice kompanija Aseko jedna je od onih koje se poslednjih meseci najviše pominju u javnosti.

Insajder: Zašto ste smatrali da je u redu da firma u kojoj ste vi direktor konkuriše za poslove kod države u kojoj je vaša sestra predsednica Vlade?

Igor Brnabić, direktor kompanije Aseko u Srbiji od 2015. do 2020: Ja neću raditi više u Srbiji do daljnjeg. Dok god je ona premijerka, ja neću biti na ovom tržištu. Da niko više u budućnosti ne bi mogao da mi postavi pitanje da li je nešto bilo fer ili nije bilo fer.

Dok se o pojedinim firmama javno govori o mnogim drugim firmama koje beleže drastičan rast prihoda – se ćuti. Koje su to firme, ko stoji iza njih, na kakvim su poslovima za državu angažovane, zašto na tenderima za digitalizaciju javne uprave nema konkurencije – gledaćete u trećoj epizodi serijala Insajder „Politika kao biznis, država kao partijski plen“ koja je na programu televizije N1 u četvrtak u 21 sat.