Novi sistem plata za državne službenike odlaže se za 2022. "zbog kovida"

Vesti 22. dec 202011:42 > 11:46
Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu

Ministarka za državnu upravu i lokalnu samoupravu Marija Obradović izjavila je da je pandemija kovida razlog za novo odlaganje primene izmena zakona o državnim službenicima, o zaposlenim u javnim službama i o sistemu plata u javnim ustanovama.

Ona je objasnila da je „složena pandemijska situacija“ krivac što je novi rok za početak primene zakona o platama zaposlenih u javnom sektoru, umesto 1. januara 2021, isti datum 2022. godine, jer su aktivnosti na sprečavanju kovid virusa dovele do opterećenje javnog sektora, što onemogućuje primenu ranijeg zakona.

Primena zakona o državnim službenicima, koji predviđa obavezan javni konkurs za prijem u radni odnos na određeno vreme zbog privremeno povećanog obima posla se, umesto 1. januara sledeće godine, odlaže dve godine, 1. januara 2023, isto zbog pandemije.

Ministarka je zamolila poslanike da se u raspravi ne koncentrišu samo na kritiku zašto se opet odlaže primena zakona, već da znaju da je u toku sveobuhvatna reforma javne uprave i u tom svetlu treba posmatrati sve ove zakone.

Kada je reč o zaduživanju Obradović je rekla da se Srbija zadužuje za 467 miliona evra za potrebe finansiranja projekta Ruma-Šabac-Loznica.

Dodala je da će se graditi tri deonice, prva je 21 kilometar puta Ruma – Šabac, druga je most preko Save i treća je brza saobraćajnica Šabac – Loznica.

Obradović je pozvala poslanike da glasaju za svih devet tačaka dnevnog reda o kojima se objedinjeno raspravlja. Poslanici će na ovoj sednici razmatrati i nekoliko kadrovskih rešenja iz oblasti pravosudja, a na dnevnom redu naći će se i Kodeks ponašanja narodnih poslanika.

Detaljnije o današnjoj sednici, ali i komentar prof. Zorana Stojiljkovića, pogledajte u emisiji N1 Studio Live.