Reakcije na ostavku Cvejića: Medijski mrak u Srbiji, moralan i očekivan čin

Vesti 22. dec 202015:22 > 15:28
N1

Predsedništvo Stranke slobode i pravde (SSP) ocenilo je da je izbor Olivere Zekić za predsednicu Saveta REM-a i ostavka člana Saveta profesora Slobodana Cvejića, koji je "bezuspešno pokušavao da učini napredak u demokratizaciji medijske scene", najbolji dokaz da u Srbiji vlada medijski mrak kao nigde u Evropi. Skupština slobodne Srbije ocenila je da ostavka Slobodana Cvejića predstavlja moralan i očekivan čin.

„Najnovijim događajima u Savetu REM-a potvrđena je nervoza Vučićevog režima, ali i navodima Fridom hausa, Repotera bez granica, kao i navodi iz dobrog dela izveštaja Evropske komisije da je Srbija zarobljena država, i to država zarobljena od jednog čoveka koji zbog opstanka na vlasti celo društvo gura u sve dublju krizu i sukobe“, navodi se u saopštenju SSP. 

POVEZANE VESTI:

Predsedništvo SSP smatra da je poslednji trenutak da cela demokratska javnost, istinske opozicione stranke, nevladin sektor i ugledni pojedinci zajedno krenu u odlučnu akciju odbrane slobode javne reči i da se svi zajedno izbore za slobodu medija bez koje Srbija ne može biti normalna zemlja. 

Skupština slobodne Srbije  navodi da čin Cvejićeve ostavke pokazuje da sa „naprednjačkom vlašću nije moguće uspostaviti iole ozbiljan dijalog, a pogotovo ne dogovor koji će biti poštovan“. Ističe se da je deo javnosti izbor Cvejića doživljavao kao uspeh dijaloga kojeg su pojedine nevladine organizacije i političke stranke vodile sa vlašću, uz posredstvo međunarodnih organizacija. 

„Sasvim je razumljivo to što profesor Cvejić nije želeo da bude tek kozmetički činilac Saveta REM koji će biti prikazivan međunarodnoj zajednici kao faktor demokratizacije, a da se u radu ove institucije koja predstavlja rak-ranu našeg medijskog sistema – ama baš ništa ne promeni“, ističe se u saopštenju.

Ocenjuje se da je izbor Olivere Zekić na mesto predsednice Saveta REM još jedan snažan šamar medijskim profesionalcima, ali i svim građanima Srbije i da pokazuje da vlast neće odustati od toga da REM bude „politički malj u rukama predsednika Srbije i njegovih stranačkih spin-doktora“.