Poslanici usvojili zakone o radnim odnosima i platama, odloženi platni razredi

Vesti 22. dec 202016:21 > 16:26
FoNet/Aleksandar Barda

Narodni poslanici podržali su set zakona iz oblasti radnih odnosa i plata u javnom sektoru, kojima se uvođenje platnih razreda odlaže za 1. januar 2022. godine i najavili da će glasati za svih devet predloga o kojima se danas raspravlja objedinjeno.

Poslanici vladajuće koalicije istakli su da će se novi sistem plata u javnom sektoru primenjivati od januara 2022. godine zbog pandemije koronavirusa, te da je ta složena epidemiološka situacija dodatno opteretila javni sektor i zaustavila reforme. 

Poslanici očekuju da će 400 hiljada zaposlenih u javnom sektoru od početka 2022. godine biti plaćeni po platnim razredima, a istakli su da su se mnoge zemlje za taj sistem pripremale više od deset godina. Inače platni razredi u Srbiji prvi put su najavljeni još početkom 2015. godine, kada je resorna ministarka bila Kori Udovički, i od tada je primena zakona svake godine odlagana. 

Poslanici će u nastavku sednice razmotriti više kadrovskih rešenja iz oblasti pravosuđa, a potom bi trebalo da usvoje i Kodeks o ponašanju narodnih poslanika koji je najavljivan još 2014. godine. U predlogu Kodeksa navedeno je da će on doprineti boljoj atmosferi na skupštinskim zasedanjima, da će biti zabranjene uvrede i govor mržnje kao i vređanje po bilo kojoj osnovi.

Sa druge strane, za primenu kodeksa zadužen je predsednik Administrativnog odbora, koji je u ovom slučau istovremeno i predsednik najveće poslaničke grupe „Aleksandar Vučić – Za našu decu“.

Kazne za nepoštovanje kodeksa su opomena i javna opomena koja će na sajtu Skupštine stajati 30 dana.