"Kap koja je prelila čašu" – ostavka Cvejića u REM-u posle izbora Olivere Zekić

Vesti 22. dec 202017:33 > 17:34
N1

Slobodan Cvejić podneo je ostavku na mesto člana Saveta Regulatornog tela za elektronske medije i to zbog, kako je za N1 objasnio, načina na koji je Olivera Zekić izabrana za predsednicu Saveta REM-a. Zekić poručuje - nije urađeno ništa protiv zakona, važno je šta ovo telo radi, a ne da li se onaj ko je na njenom čelu nekome sviđa ili ne sviđa.

Izbor predsednika Saveta REM-a na dnevni red je stavljen na sam dan sednice, kaže Cvejić, sada već bivši član ovog tela. Predsedavajući se na primedbe tim povodom, kaže, pravio gluv. Objašnjava da su on i koleginica Judita Popović za predsednicu saveta predložili Višnju Aranđelović koja sednici nije prisustvovala. Kako su za dnevni red saznali dva minuta pre toga nije bilo vremena da je pitaju za saglasnost, pa je nakon toga izglasana Olivera Zekić.

POVEZANE VESTI

„I to je, zapravo, bila kap koja je prelila čašu što se mene tiče. Na ovaj način su, u isto vreme, potpuno dezavuisani demokratski mehanizmi odlučivanja unutar Saveta. A i definitivno su se posle deset meseci zapravo razotkrile pozicije svih članova Saveta, odnosno njihova spremnost da pristanu na ovako brutalno i do sad na Savetu neviđenog kršenja demokratskih procedura“, poručuje Cvejić.

Olivera Zekić u pisanoj izjavi za N1, kaže da se nada da iza ostavke ne stoje politički razlozi jer bi to kaže, bilo nepristojno i dovelo u pitanje motive Cvejićevog ulaska u to telo.

„Ništa protiv zakona, ništa protiv normalnih i demokratskih principa REM nije uradio, čak ni kada je mene izabrao za predsednicu ovog tela. Prebacivanje o ishitrenosti, o nedostatku priprema samo ukazuju na kontradiktornost izjava o tome da je sve unapred bilo planirano. Da jeste, valjda bi sve bilo zakazano, pa dogovarano, lobirano, pritiskano… Činjenica je da ja već jako dugo smetam onima koji bi hteli da kroz REM odlučuju o ishodu izbora, i o tome ko šta sme da radi na medijskoj sceni Srbije, jasno pokazujući da ih ne interesuju ni pluralizam ni nezavisnost regulatora“, navodi Zekić.

Izbor predsednice REM-a je bio svojevrsni referendum, kaže Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja. Smatra da se kroz Cvejićev primer pokazalo da je to telo veoma važno da bi „bilo prepušteno ljudima koji rade svoj posao“.

„Komentare koje je profesor Cvejić uputio na sam izveštaj REM-a o izbornoj kampanji su bili sasvim dovoljan indikator da se pokaže da tu postoji nesklad između onog dela REM-a koji je ćutao sve vreme i profesora Cvejića i gospođe Popović koji su, prosto, ukazivali na potrebu da REM radi svoj posao“, ukazuje Gavrilović.

Dok Olivera Zekić smatra da je cela priča prebačena na lični nivo, Cvejić kaže da ima mnogo ozbiljnijih problema od prašine koju mediji dižu oko njegove dojučerašnje koleginice.

Obustavu izbora članova REM-a ranije su od srpske skupštine tražili i iz Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji smatrajući da bi to trebalo da bude tema predstojećeg dijaloga vlasti i opozicije.