Milivojević: Zakon o zaštiti članova porodica funkcionera bi štetio Vučiću i SNS

Vesti 23. dec 202012:09 > 12:17
N1

Politikolog Cvijetin Milivojević izjavio je da bi od eventualnog usvajanja novog krivičnog dela "izlaganje poruzi članova porodice predstavnika najviših državnih organa", najveću štetu imali upravo predstavnici vlasti, jer bi to proizvelo mnogo sudskih sporova u kojima bi tužena strana bili Aleksandar Vučić i njegovi saradnici.

Milivojević je kazao da govor mržnje, uvrede i pretnje prema političkim protivnicima nije izmislila opozicija, nego vlast na čelu sa Srpskom naprednom strankom i predsednikom Vučićem i njihovom „botovskom artiljerijom“.

„Ne verujem da će se usvojiti takav zakon, ne zato što vlast to ne želi, nego što bi posle Izveštaja Evropske komisije od 6. oktobra to predstavljalo zabijanje još jednog eksera u vlastite tabane na putu evrointegracija“, ocenio je politikolog.

Milivojević očekuje da će se u poslednjem trenutku pred usvajanje zakona pojaviti Vučić, koji će „zamoliti“ svoje stranačke drugove da ne idu baš toliko daleko.

„On će kazati da je hrabar čovek i da je najveća žrtva na ovom svetu, naravno sve zbog Srbije, ali da će se sam izboriti sa svim izrugivanjima“, rekao je Milivojević.

Dodao je da je ta vrsta idolopoklonstva, poltronstva i ulizištva bila viđena i za vreme nekih prethodnih vladara, koji su pokušavali da se igraju vožda ili vođe.

„Slobodan Milošević je krajem osamdesetih godina prošlog veka poslao pismo tadašnjem direktoru i glavnom uredniku Politike Živoradu Minoviću, u kome ga moli da prestane sa apologetikom jer, kako je rekao, nisam ja svemoguće, sveznajuće ili nadčovečansko biće“, podsetio je Milivojević.

Milošević se tada postideo, rekao je Milivojević, od preterano ulizičkih tekstova.

„U ovome što sada gledamo i slušamo nema izliva mržnje ili pretnji prema Vučiću od strane ljudi koji vode srpsku opoziciju. To čine pojedini anonimusi sa društvenih mreža i njima bi trebalo da se bavi policija, u skladu sa već postojećim krivičnim zakonom“, kazao je politikolog.

Milivojević je podsetio da je posle smrti Josipa Broza Tita bio donet zakon o zaštiti njegovog imena i dela.

„Ali, ako bi trebalo da napravim asocijaciju sa ovim predlogom novog krivičnog dela u Srbiji, prvo bih pomislio na dinastiju Kim u Severnoj Koreji“, rekao je Milivojević.

Dodao je da predlagač zakona Mario Spasić iz Trstenika to nije smislio sam, „kao što nije smislio sam ni da svojoj organizaciji da ime Transparentnost“.

„Mario Spasić dobija direktive iz vrha vlasti“, ocenio je Milivojević.

Savet za monitoring, ljudska prava i borbu protiv korupcije Transparentost saopštio je da je Ministarstvu pravde podneo inicijativu za dopunu Krivičnog zakonika, s predlogom da se uvede novo krivično delo – izlaganje poruzi članova porodice predstavnika najviših državnih organa.

Generalni sekretar tog Saveza Mario Spasić rekao je da to krivično delo predviđa da će se ko javno izloži poruzi, lažima i poluistinama člana uže porodice predstavnika najviših državnih organa, kazniti zatvorom od pet godina, kao i to da teret dokazivanja bude na licu koje iznosi te informacije.