Tiodorović: Doček Nove godine najveća opasnost, otkazati let za London

Vesti 23. dec 202012:45 > 12:46
Tanjug / Zoran Žestić

Epidemiolog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović izjavio je za RTS da ga brinu pozivi na doček Nove godine, i da to ovog trenutka predstavlja najveću opasnost za širenje koronavirusa.

„Moram da napomenem da ima pojava koje nisu baš za očekivanje bile, a to je pozivanje za doček Nove godine, aranžmani za školski raspust. Mislim da je to veoma rano za tako nešto, ipak treba dovoljno elemenata da bi to moglo da se radi (…) Da se stvara utisak opuštanja to nije dobro, to nas može ponovo dovesti u neku situaciju koja može biti vanredna ili čak katastrofalna kao što smo to imali“, poručio je Tiodorović za RTS.

Kazao je i da treba sprečiti importovanje novog soja koronavirusa, odakle god da dolazi, ne samo iz Engleske, nego i iz tranzitnih zemalja ili tamo gde ima takve pojave.

Dodao je da bi odluka Srbije o prekidu avio-saobraćaja bila dobra sa stanovišta zaštite stanovništva od novog soja virusa, ali da nije on taj koji odlučuje o tome.

„Vrlo je važno da pratimo takoreći iz sata u sat kretanje sa novim mutacionim oblikom virusa u Velikoj Britaniji, koji se pojavio i u nekim državama u EU. Ja bih kada bi odlučivao, nije to moje, zna se ko o tome odlučuje, današnji popodnevni let iz Londona otkazao. Mislim da je to potpuno jasno i moje kolege su rekle da treba otkazati letove iz Londona“, naveo je Tiodorović.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.