RERI podneo krivične prijave zbog MHE na Rakitskoj reci

Vesti 23. dec 202014:23 > 14:30
N1 (ilustracija)

Regulatorni institut za obnovljivu energiju i životnu sredinu (RERI) saopštio je da je podneo krivične prijave protiv načelnika Gradske uprave Pirota i gradonačelnika tog grada zbog sumnje da su 2017. godine investitoru male hidroelektrane mimo zakona omogućili prolaz za trasu podzemnog cevovoda na Rakitskoj reci.

Načelnik Gradske uprave Pirota je po ovlašćenju gradonačelnika 2017. godine sa preduzećem „Gornjak“ d.o.o, kao investitorom male hidroelektrane „Topli Do 1“ na Rakitskoj reci, zaključio ugovor kojim mu je, uz naknadu, omogućeno pravo prolaza za nove trase podzemnih kablova i podzemnog cevovoda na Rakitskoj reci, u selu Topli Do.

Kako se navodi, ugovor je zaključen suprotno Zakonu o javnoj svojini i Statutu Pirota, a neosnovano se poziva na Odluku o načinu određivanja nadoknade za postavljanje instalacija na zemljištu u javnoj svojini i površinama javne namene kod izgradnje linijskih infrastrukturnih objekata

Pre zaključenja ugovora kojima se raspolaže nepokretnostima u javnoj svojini Grada, neophodno je da Gradska skupština donese odluku o raspolaganju konkretnim nepokretnostima, koja zapravo predstavlja osnov za zaključenje svakog ugovora o raspolaganju, navodi se u saopštenju.

Navedena Odluka ne može predstavljati osnov za zaključenje spornog ugovora o zakupu, budući da se ne odnosi na postupak i način raspolaganja konkretnim nepokretnostima u javnoj svojini Grada. Odlukom je uređen samo način određivanja i naplate nadoknade za postavljanje instalacija, i to isključivo komunalnih instalacija, odnosno komunalne infrastrukture, a ne instalacija za MHE, ukazuje RERI. 

Organi vlasti su zaobišli zakonske procedure i protivzakonito su raspolagali javnom svojinom Pirota, uz zloupotrebu službenog položaja bez prethodno donete odluke Gradske skupštine, smatra RERI.