Martinović poručio da će Kodeks sprečiti uvrede, pa udario na "Đilasove medije"

Vesti 23. dec 202014:51 > 14:53
N1

Skupština Srbije počela je raspravu o Kodeksu ponašanja poslanika, koji je obrazložio predsednik Odbora za administrativno-budžetska i mandatno imunitetna pitanja Aleksandar Martinović, a koji će, kako je istakao, sprečiti da parlament bude "gladijatorska arena" i mesto za uvrede, psovke i bilo kakvu mržnju.

Oko predloga kodeksa su, kako je istakao, svi članovi radne grupe Odbora postigli konsenzus i sada je pred poslanicima „solidan tekst, sa kojim se slažu svi ili skoro svi“, jer ispunjava „osnovne standarde za unapređenje političke kulture u društvu“, a cilj mu nije novčano kažnjavanje poslanika.

Martinović je poslanicima rekao da mogu narednih dana da očekuju „medijsku histeriju od onih kojima ne valja ništa, zato što dolazi od Srpske napredne stranke“, i tu pomenuo, kao i više puta kasnije „medije koje kontroliše Dragan Đilas“.

On je objasnio da Kodeks ponašanja poslanika ima tri osnovna cilja, od kojih je prvi da se unapredi politička kultura u samoj Skupštini, jer ne sme više da se na političke neistomišljenike gleda kao na neprijatelje, nego treba da se razgovara civilizovano, kulturno, bez zadiranja u lični život, „da parlament nikad više ne bude poprište onakvih scena i izjava u i ispred Skupštine kakve su viđane u sazivu od 2016-2019. godine“.

Želeli smo da povučemo „crvenu liniju“ – gde je granica dokle da idete protiv onih koji ne misle isto što i vi, naglasio je Martinović.

Kao drugi cilj Kodeksa on je naveo odgovorno ponašanje poslanika prema medijima – da poštuju predstavnike sredstava javnog informisanja i na sva pitanja daju odgovore, ako ih znaju, a treći cilj je da poštuju građane i budu u stalnom i neposrednom kontaktu sa njima, pomognu im onoliko koliko mogu, da ne smeju da beže od njih govoreći da imaju važnija posla.

Sa dužnom pažnjom treba da se odnosimo i prema ljudima iz službi Skupštine, koji rade veliki posao, prema tom zaposlenom treba da se odnosite kao prema čoveku, da ga poštujete, kažete „dobar dan“ na hodniku, ukazao je Martinović.