Izveštaj o pregovorima sa EU: Priprema se reorganizacija pregovaračke strukture

Vesti 23. dec 202015:00 > 15:18
Shutterstock

Savetnik ministarke za evropske integracije Jugoslav Milačić izjavio je, predstavljajući izveštaj o pregovorima Srbije sa Evropskom unijom u prvoj polovini ove godine, da su taj period obeležile pandemija koronavirusa i izbori u Srbiji i istakao da je Ministarstvo uložilo dodatni napor da se proces integracija održi na što višem nivou.

On je na skupštinskom Odboru za evropske integracije ukazao da se u tom periodu pojavila i nova metodologija za pregovore i da Ministarstvo priprema reorganizaciju pregovaračke strukture.

Milačić je podsetio da u tom periodu nije otvoreno nijedno poglavlje, navodeći da je do sada otvoreno 18 pregovaračkih poglavlja sa EU.

On je rekao da je Vlada Srbije još u januaru ove godine usvojila predlog pozicije za Poglavlje 27 o životnoj sredini i da je donet niz strategija u okviru već otvorenih poglavlja.

Predsednica Odbora Elvira Kovač rekla je da će se Odbor truditi da polugodišnje izveštaje o pregovorima Srbije sa EU razmatra na vreme.

Odbor je odredio i delegaciju za Konferenciju odbora za evropske poslove parlamenata država članica EU, koja će biti održana 11. januara, a činiće je Kovač i Dušica Stojković.