Kuća ljudskih prava: Kodeks ponašanja poslanika bez rešenja za atmosferu linča

Vesti 23. dec 202015:25 > 15:33
N1

Beogradska organizacija "Kuća ljudskih prava i demokratije" je ocenila da Predlog Kodeksa ponašanja poslanika Skupštine Srbije ne predviđa rešenje za "atmosferu linča" neistomišljenika.

Ta neprofitna organizacija traži da se Predlog Kodeksa povuče iz procedure i sastavi nov, da bi se i građaninu koji nije poslanik, omogućiti da se obrati Skupštini da bi se utvrdilo da li ga je neki poslanik u svom obraćanju napao povredivši etičke principe.

Poslanici debatu „učestalo koriste da bi se pojedini predstavnici pravosuđa, medija, civilnog sektora, kulture i umetnosti, a koji nisu narodni poslanici, vređali i omalovažavali, što predstavlja zloupotrebu prava i Poslovnika“, saopštila je Kuća ljudskih prava.

POVEZANE VESTI:

Ta nevladina organizacija je ukazala i na odsustvo pluralizma u Skupštini Srbije i nepostojanje mogućnosti – zbog imuniteta narodnih poslanika – da se lica na koja se napadi odnose obrate bilo kojem državnom organu ili instituciji za zaštitu ljudskih prava.

To stanje iziskuje da se tim licima Kodeksom ponašanja omogući da se obrate bar Skupštini koja bi se sa etičkog stanovišta bavila tim napadima, navela je Kuća ljudskih prava i demokratije koja smatra da je zato neophodno povući iz procedure postojeći Predlog Kodeksa i izraditi nov. 

Nov predlog tog dokumenta mora da predvidi mehanizam obraćanja građanina koji je bio predmet skupštinske rasprave, kako bi se raspravilo da li je poslanik u odnosu na nju ili njega povredio etičke principe, piše u saopštenju. 

„Neophodno je konačno zaustaviti atmosferu linča stvorenu prema pojedincima koji kritikuju ili imaju drugačije stavove od onih koje čujemo iz Narodne skupštine i od izvršne vlasti“, naglasila je Kuća ljudskih prava i demokratije.