Pašalić: Formiranje baze sa imenima sudija pritisak na njihovu nezavisnost

Vesti 23. dec 202015:58 > 16:04
N1/arhiva

Zaštitnik građana Zoran Pašalić ocenio je da formiranje baza sa imenima pojedinih sudija i komentarima slučajeva u kojima su postupali, predstavlja vrstu pritiska na nezavisnost sudija.

Ocenio je da to potencijalno može da dovede u pitanje ličnu i bezbednost porodica sudija.

„Nedopustivo je sudijama crtati metu na čelu. Na ovaj način se ugrožava nezavisnost rada sudija, ali potencijalno i lična i bezbednost njihovih porodica što je opasno za pravni poredak ali i za društvo u celini“, naveo je ombudsman, saopšteno je iz njegovog kabineta. 

Dodao je da se „takvim proizvoljnim bazama dodatno urušava poljuljano poverenje građana u domaće pravosuđe“.

„Iako ne možemo da kontrolišemo pravosuđe, od građana dobijamo veliki broj pritužbi koje se odnose na pravo na suđenje u razumnom roku, na neizvršenje sudskih odluka i na pravo na pravično suđenje. ;Više puta sam ukazivao i davao predloge kako da se to prevaziđe tako da smatram da je krajnje neprimereno formiranje baza sudija i analiza slučajeva u kojima su oni postupali, a koje su urađene na način suprotan Ustavu i zakonima Srbije, i uopšte praksi u svetu“, naveo je Pašalić.

Mreža za istraživanje kriminala i korupcije objavila je početkom decembra bazu podataka u kojoj su biografije 33 sudije Višeg i Apelacionog suda u Beogradu koji postupaju u odeljenjima za organizovani kriminal i korupciju, kao i detalje o 124 „značajna“ sudska predmeta.