Fajzerova vakcina stigla u Srbiju, detaljan plan imunizacije "teško predvideti"

Vesti 23. dec 202017:04 > 19:06
Vakcinacija
Printscreen

Manje od pet hiljada doza Fajzerove vakcine stiglo je u Srbiju. Detaljan plan imunizacije još nije poznat. Poznato je samo da će vakcinu protiv koronavirusa prvi u četvrtak primiti korisnici domova za stare u Beogradu i Novom Sadu, ali i premijerka Srbije Ana Brnabić, kao i ministarka rada Darija Kisić Tepavčević.

Prvom fazom vakcinacije, kako tvrdi državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, treba da budu obuhvaćeni korisnici domova za stare i zaposleni u njima, kao i zdravstveni radnici.

„Kostur plana se neće menjati, odnosno stub plana za celu godinu, ali je teško unapred za celu godinu predvideti šta nas čeka. Plan je vrlo dinamičan i imaće elastičnost da ćemo moći da u zavisnosti od trenutka epidemiološke situacije u zemlji i količine vakcina koje imamo u skladištu menjamo neke situacije“, kazao je Mirsad Đerlek.

POVEZANE VESTI

Član Kriznog štaba Tanja Jovanović kaže da nije učestvovala u odlukama kako će teći plan imunizacije i objašnjava da između 50 i 70 odsto stanovništva treba da bude imuno, a to se stiče ili vakcinacijom ili prirodnom infekcijom.

„U toj prvoj fazi u kojoj se nalaze prioriteti to su starije osobe i zdravstveni radnici iz intezivne nege iz kovid bolnica, da li će početi i kako će početi sam proces imunizacije ja o tome ne odlučujem, kao što ne odlučuje naše savetodavno telo, nego rekli ste da postoji Nacionalni komitet za koordinaciju procesa imunizacije pa možda je najbolje njima postaviti ovo pitanje“, rekla je Jovanović.

Jedino što se do sada sigurno zna jeste da će premijerka Ana Brnabić i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević prve dobiti Fajzerovu vakcinu bez obzira na to što ne spadaju ni u jednu grupu prioriteta. Kako kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić, one će dobiti vakcinu kako bi građani verovali u vakcinaciju.

„U svakom slučaju, nekog ćemo da ostavimo od nas za neku drugu vakcinu, nekog za neku treću, da bismo pružili podršku svakoj vakcini i da bismo mogli da kažemo ljudima da je svaka koju odobre naši zdravstveni organi da je dobra vakcina“, naglasio je Vučić.

Kada se sabere broj korisnika domova za stare, zaposlenih i zdravstvenih radnika dobije se oko 50 hiljada ljudi, a u Srbiju je prema podacima Agencije za lekove stiglo 4.875 doza, što znači da bi trebalo da bude vakcinisano oko 2.400 ljudi.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.