Deo profesora FTN u Novom Sadu optužuje dekana za mobing, ucene i pretnje

Vesti 23. dec 202017:49 > 19:49
Profesor Ilija Tanackov
N1

Deo profesora sa Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu obratio se javnosti otvorenim pismom u kom aktuelnog dekana optužuju da urušava fakultet koji nazivaju kolevkom IKT industrije u Srbiji. Smenjuje i postavlja na osnovnu podobnosti, a izmenama Statuta fakulteta namerava da potpuno ukine njegovu autonomiju, ocena je koju iznose pojedini profesori. U upravi Fakulteta tehničkih nauka takve tvrdnje odbacuju uz napomenu da je najbolji dokaz rekordan broj prijavljenih kandidata za prijemni ispit.

Najbolji odlaze – u inostranstvo, industriju, na druge fakultete. Po mišljenju dela profesora FTN-a, to je glavna posledica zloupotreba koje pripisuju aktuelnom dekanu. Profesor Rade Doroslovački na čelu fakulteta je punih osam godina, a namerava da se kandiduje i za četvrti mandat.

„Moj lični utisak je da je ugled samog fakuteta dosta opao otkada je on došao na tu poziciju“, kaže Žarko Živanov, bivši profesor FTN-a.

Profesor Živanov je početkom godine dobio otkaz. Uručen mu je dok je bio na bolovanju, a jedan od razloga koji se navode je fizički nasrtaj na dekana.

„Dekan i svi tadašnji prodekani su potpisali dokument na kom piše da sam ja njega fizički napao na jednom sastanku na fakultetu na kom je bio pedesetak ljudi. Moje kolege su kao reakciju na to potpisale jedan dokument u kom izričito navode da se to nije desilo. Taj dokument su dekan i prodekani odbacili kao neosnovan“, priča Živanov.

Zbog otkaza i mobinga koji je pre toga, kaže, trpeo, podneo je tužbe. Jedan je od desetak profesora koji su iskusili posledice, a čija se imena spominju u otvorenom pismu. Smene, ucene i pretnje, tome su izloženi ako nisu podobni, priča profesor Ilija Tanackov.

„On ne poštuje pravila nikakva, jako lično doživljava funkciju dekana i na neki način kompenzuje sve one nedostatke koje je imao, a koje je uspeo da nadomesti političkim konvertizmom“, mišljenja je Ilija Tanackov, profesor FTN-a.

Odnosno, politika ga, kaže, održava na poziciji. Pokazujući pregled produkcije naučnih radova aktuelnog dekana, navodi da 2012. nije ispunjavao uslov da bude imenovan na tu poziciju, a da ni sada ne može biti biran, jer uskoro odlazi u penziju. Na pragu je, dodaje, i izmena Statuta fakulteta koja će, kako kaže, ukinuti autonomiju FTN-a.

„Mi popularno zovemo ovo sultanski statut, pošto sad može da piše ferman. Dakle, za sve je odgovoran. Možemo da dođemo u situaciju da se poslušnici, što i do sada imamo… da se poslušnici definitivno postavljaju. Do sad je bar bilo nekih brana njegovoj samovolji“, kaže Tanackov.

„Pazite, to je totalna dezinformacija, al totalna. U tim ključnim momentima što ste me pitali, smene i postavljenja, ništa novo ne donosi u odnosu na ono što ima i stari statut“, navodi Aleksandar Kupusinac, prodekan za nastavu FTN-a.

Ima čak stvari u kojima je stari statut davao više slobode upravi fakulteta, priča prodekan za nastavu. O otvorenom pismu i konkretnim imenima ne može da govori, jer, kaže, u Dekanat nije stiglo. Odbacuje optužbe o urušavanju kolevke IT sektora.

„Glavni parametar jeste broj kandidata na prijemnom ispitu. Mi smo čak ove godine, a to smo imali i u našim FTN novinama, imali rekordna broj prijavljenih kandidata na našem prijemnom ispitu“, kaže.

Za četvrti mandat profesora Doroslovačkog ne vidi zakonske prepreke, a dosadašnja tri opisuje kao:

„Veoma uspešna..“.

S druge strane, grupa profesora traži da se prethodnih osam godina ispita, jer su, tvrde, usled lošeg poslovanja, rezultirale i manjkom u kasi.