Fabrici sa Joksimović i Lončarom: Hitna finansijska podrška EU Srbiji za vakcine

Vesti 23. dec 202020:06 > 20:07
TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC/bs

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrici, ministrka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ministar zdravlja Zlatibor Lončar složili su se danas o daljim hitnim merama koje treba preduzeti u borbi protiv pandemije, za koje će EU pružiti direktnu hitnu finansijsku podršku, između ostalog i za vakcine.

Kako je saopštio Media EU info, oni su na radnom sastanku razgovarali o vakcinama protiv koronavirusa za Srbiju i nabavci medicinske opreme i daljem jačanju zdravstvenih kapaciteta za borbu protiv kovid pandemije i istakli da će EU i Srbija nastaviti blisko da sarađuju.

Fabrici je naveo da EU još od izbijanja kovid pomaže Srbiji u borbi protiv pandemije kako finansijski tako i u vidu hitne medicinske opreme i materijala.

POVEZANE VESTI

„Sada smo u prelomnom trenutku u borbi protiv pandemije sa dostupnim vakcinama i moramo da se borimo zajedno više nego ikad“, rekao je Fabrici.

Jadranka Joksimović je istakla da su na sastanku analizirane dodatne mogućnosti prenamene sredstava sa programa EU PRO + čiji je korisnik Ministarstvo za evropske integracije, a za potrebe nabavke medicinske opreme i to frižidera, zamrzivača za duboko zamrzavanje, minivanove za transport i distribuciju vakcina kako bi spremni dočekali vakcinaciju.

Lončar je naveo da koronavirus podjednako napada sve države Evrope, stoga je izuzetno važno da zajednički, kroz saradnju i međusobnu podršku, odgovorimo na epidemiološke izazove vremena u kojem živimo.

„Najbolji odgovor je vakcina, a Srbija je prva u regionu uspela da obezbedi prve doze, i upravo otpočinje imunizaciju“, rekao je Lončar.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.