Gosti N1: Rasprava o Kodeksu poslanika – zabavni rijaliti umesto ključnih tema

Vesti 24. dec 202010:26 > 10:40
N1

Advokat Božo Prelević ocenjuje da je rasprava o Kodeksu ponašanja poslanika u Skupštini Srbije samo pokrivalica za neke ekstremno važne teme o kojima se ne raspravlja. I on i Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija ističu da Skupština ne ispunjava ulogu zbog koje je izabrana. Minić navodi da mu cela stvar sa Kodeksom izgleda "kao kada bismo problem sa saobraćajnim gužvama rešili raspravom o koridorima za leteće automobile". "Građanima hoće poslanici da pruže neki zabavni rijaliti, umesto rasprave o ključnim temama", dodaje Minić.

„Mi nemamo parlament od aprila 2018. To je uglavnom glavni odbor vladajuće stranke. imamo neko horsko pevanje koje ne vrši funkciju za koju je izabarano. Mi iz Skupštine slobodne Srbije ne vidimo koji su važan zakon doneli (poslanici), nisu nas približili EU“, kaže Prelević u Novom danu na TV N1 i dodaje da je deviza Skupštine slobodne Srbije „da je vlast (trebalo) da uveze više vakcina, a manje vazelina“.

POVEZANE VESTI

„Poltronstvo ima za cilj da se prikriju ozbiljni neuspesi u kojima živimo. Imamo činjenicu da nam niko ne dolazi od visokih predstavnika EU, ovi naši nigde ne idu, vrata se zatvaraju, poglavlja se ne otvaraju. Nije naš problem što nema zakona, već što se oni uopšte ne poštuju, a zamislite kako će poštovati Kodeks?!“, pita Prelević.

Dodaje „apropo kodeksa, pa kom zakonu vi u Beogradu i Srbiji možete da imate ovoliko zagađenje?!“

„Sve je ovo jedna pokrivalica, skidam kapu (predsedniku Srbije Aleksandru) Vučiću, on je vrhunski marketinški stručnjak, savršeno pokriva evidentne rupe, i ekonomske i zagađenje, da bi prikrio neke druge teme, ekstremno važne, o kojima ne razgovaramo“, ukazuje Prelević.

Kao jednu od njih navodi uvoz vakcina protiv koronavirusa, koje će najpre biti date korisnicima staračkih domova, kako je najavljeno.

„Ovo je vrsta ratnog stanja, kažu svi. Pa zar prve vakcine ne treba da idu na front – u kovid bolnice, zdravstvenim radnicima?! Koja je to logika da mi pokušavamo da se dodvorimo penzionerima – neka populaciona politika?“, pita Prelević.

Zlatko Minić, povodom tekuće rasprave o Kodeksu ponašanja poslanika u Skupštini, kaže da mu sve to izgleda „kao kada bismo problem sa saobraćajnim gužvama rešili raspravom o koridorima za leteće automobile“.

„Skupština ne ispunjava sve svoje uloge, neke uopšte. Građanima hoće poslanici da pruže neki zabavni rijaliti, umesto rasprave o ključnim temama. Kodeks bi trebalo da uredi raspravu, koja bi trebalo da se bavi suštinskim pitanjima. kada pročitate kodeks i njegovo obrazloženje, vidite da je jedini cilj da se formalno ispune negativne ocene (Grupe država za borbu protiv korupcije) GRECO koji se bavio pitanjem korupcije kod poslanika“, smatra Minić.

Na pitanje zašto se to dešava baš sada, on podseća da je ta evaluacija GRECO iz 2015. godine, da je rok bio do kraja 2016, i da još nije rešeno to pitanje, tako da se sada pokušava „da se na brzinu prepegla ta negativna ocena“.

Minić: Parlament obesmišljava razgovor o Kodeksu

„Ključni problem nije hoće li se ispuniti preporuke GRECO, hoćemo li imati savršen kodeks. Ključni je problem je da ga usvaja saziv parlamenta koji obesmišljava razgovor o Kodeksu“, navodi Minić i dodaje da nam je potreban parlament koji će raspravljati o dnevnom redu, „a ne da veličaju svog predsednika i da napadaju one koji uopšte ne sede u parlamentu“.

#related-news_0

Prelević dodaje da „čvrsto veruje da je Srbija u svom proseku znatno bolja nego što je parlament“.

„Ovde je pitanje za građane koji misle za sve što ih u životu boli da je to od Boga, a nije od Boga, već od onoga koga su zaokružili na glasanju“ i navodi da ni dosadašnji kodeks nije dozvoljavao vređanje u parlamentu političkih protivnika, umetnika i drugih javnih ličnosti.

Na pitanje da prokomentariše reči poslanika Srpske napredne stranke Vladimira Đukanovića da „Evropa želi da nas dresira, i da nas uči kako se vrši velika a kako mala nužda“, Prelević kaže da vlast ima „strašan problem, ne samo što poglavlja nisu otvorena, već se neće otvarati dokle god ova zemlja bude ovako izgledala, pa su krenuli u napad na EU. Plašim se da će naprednjaci završiti kao radikali“.

„To je ona mala snaga koju pokazujete u parlamentu tako što se dernjate na Evropu, ali pitanje je koja ta vrednost EU nama ne valja“, ukazuje Prelević.

Minić ističe da poslanici Kodeks ponašanja smatraju svojim internim aktom, o kojem ne treba da bude ikakva spoljna rasprava i da je, zapravo, cilj „da se ispod žita provuče ono što je već dovoljno loše“.

„Može Skupština sutra da usvoji da zakon o gravitaciji ne važi, ali ne verujem da ćemo da poletimo“, ističe Minić i podseća da ako vlast, apropo predložene izmene Krivičnog zakona da se u njega uvede kao stavka napad na psihički integritet i spokojstvo člana porodice predstavnika najviših državnih funkcionera, za šta bi bila zaprećena kazna i do pet godina zatvora, bude želela sudski ili nekako drugačije nekoga da goni, to će moći i bez tog zakona – „mislim da se ovde pravi predstava“.

Prelević navodi da već postoje oni koji su osuđeni na po šest meseci zatvora zbog SMS poruke koju su poslali predstavnicima državnih organa.

„Vi imate korišćenje zakona na način koji se drastično obračunava sa ljudima koji su poslali neki SMS pa su tako ugrozili život predsednika – to je milje u kojem živimo, i zato mislimo da je to samo pokrivalica“, ukazuje Prelević i dodaje da „imate jednu impotentnu vlast koja ne zna čime da pokrije nevolje koje su iznikle, pa izmišlja“.

„Morate da pokrijete tu rupu koja zjapi neradom, nestručnošću, gasnom komorom u kojoj živimo“, dodaje.

Slučaj Doljevac – Suđenje kaskaderu, a biće osuđena istina

Komentarišući suđenje vozaču Koridora Dejanu Stanojeviću za nesreću na naplatnoj rampi u Doljevcu, u kojoj je život izgubila Stanika Gligorijević, a koji se juče nije pojavio na ročištu zbog stomačnih problema, Prelević navodi da je ceo taj slučaj „tužan film sa rupom od dva minuta. Tu se faktički sudi kaskaderu u tom filmu, a mislim da će biti osuđena istina“.

#related-news_0

Ukazuje da je „apsolutno nemoguće da je ovaj čovek vozio, jer apsolutno nije znao odgovor ni na jedno od 30 pitanja“ u vezi sa nesrećom.

„Imate invalidne dokaze koje je pribavila policija, i sudija i tužilaštvo tu ne mogu ništa, koliko god se trude. Svi znamo šta je istina“, ističe Prelević.