Brnabić: Vakcinom se spasava čovečanstvo, početak kraja pandemije

Vesti 24. dec 202011:31 > 11:31
Tanjug / Zoran Žestić

Premijerka Ana Brnabić rekla je da je osećala obavezu da kao neko ko vodi Krizni štab, prva u Srbiji primi vakcinu protiv koronavirusa i da time pokaže da veruje u Agenciju za lekove i medicinska sredstva, u medicinske radnike i u sve koji su "danonoćno radili na odobravanju vakcine" kompanije "Fajzer".

Brnabić je rekla novinarima ispred Instituta „Torlak“ nakon primanja vakcine, da je ona prvi premijer u Evropi koji je primio vakcinu protiv tog virusa.

Ona je kazala da se današnjim danom obeležava početak kraja pandemije i najavila da se „od danas nadalje nećemo se zaustavljati dok ne pobedimo korona virus i na ovaj način“. Prema njenim rečima, Srbija će imati dva miliona doza u prvom kvartalu naredne godina, kao i da će „milion svakako biti u januaru“.

Printscreen/Tanjug
Tanjug / Zoran Žestić
Tanjug / Zoran Žestić
Tanjug / Zoran Žestić
Tanjug / Zoran Žestić
Tanjug / Zoran Žestić
Tanjug / Zoran Žestić
Tanjug / Zoran Žestić
Tanjug / Zoran Žestić
Tanjug / Zoran Žestić
Tanjug / Zoran Žestić

Premijerka je rekla da je imala dogovor sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da njih dvoje prime dve različite vakcine protiv virusa i da će on primiti sledeći kontigent, odnosno od proizvodjača vakcina koji sledeći stigne.

Brnabić je kazala da će najveća doza vakcina stići od kineskog prozvodjača „Sinoform“ i navela da će predsednik verovatno primiti vakcinu tog proizvodjača.

Ona je rekla da je početak vakcinacije važna stvar. „Vakcina je stvar medicine. To je način na koji vi spašavate čovečanstvo od bolesti“, rekla je Brnabić na konferenciji za novinare.  Dodala je da svakakve teorije zavere o tome pripadaju „nekom Trećem oku“ i nisu za ozbiljnu raspravu.

Prema njenim rečima, očekuje se da početkom januara stigne dodatnih 16.000 doza vakcina kompanije Fajzer.

„Imam poverenje da će to tako i biti“, rekla je.

Direktor Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije (ALIMS) Saša Jaćović rekao je da je sertifikat za primenu vakcine „Biontek-Fajzer“ izdat juče, a da se trenutno radi na ispitivanju ruske i kineske vakcine.

„Uvoznu dozvolu za Fajzerovu vakcinu dali smo pre desetak dana. Sertifikat za primenu izdat je sinoć oko 17 časova, kada smo dobli uzorak leka i izvršili temperaturni monitoring“, objasnio je Jaćović.

„U ovom trenutku završavamo labortatorisjku analizu Sputnjik V vakcine i nadam se da ćemo vrlo brzo izaći sa ishodom,čim se testovi završe. Takođe, zahvaljujući intenzivnoj saradnji sa ruskim partnerima, imamo uvid u deo dokumentacije za tu vakcinu i mi ćemo raditi dan i noć da građanima Srbije omogućimo da što pre dođemo do kvalitetne, efikasne i bezbedne vakcine“, rekao je on.

Ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević je rekla da je za danas planirano da se vakciniše 150 korisnika domova za stare u Beogradu i 100 korisnika domova u Novom Sadu.

„U Beogradu su uključeni i privatni domovi za stare“, rekla je Kisić Tepavčević.