UPK građanima: U ponoć 31. decembra izađite na prozore, pokažite da ste kod kuće

Vesti 24. dec 202012:02 > 15:15
N1

Ujedinjeni protiv kovida uputili su građanima otvoreno pismo u kojem su apelovali na njih da novogodišnje praznike proslave kod kuće, a da u ponoć 31. decembra "budu na svojim prozorima" i "pokažu koliko nas ima društveno odgovornih".

„U danima pred nama dajte sebi oduška kako bi se sačuvali od opasnog trovanja kojem smo izloženi zagađenim vazduhom i zagađenom istinom“, naveli su lekari te grupe u pismu građanima, predlažući za narednu nedelju i nekoliko mera prevencije, kako su naveli, „za očuvanje zdravog razuma“.

„Isključite televizor ili makar ograničite informacije koje dobijate na kanalima sa nacionalnom frekvencijom i time dokazite sebi da ne pristajete da živite u laži. U vreme drugog dnevnika RTS-a blagotvorno je izaći na prozore, slušati muziku, razgovarati sa komšijama itd. Budite kreativni dajte sebi oduška“, naveli su UPK.

U ponoć 31. decembra, pozvali su građane, da takođe budu na svojim prozorima. „Pokažite da ste kod kuće, da zajedno proslavimo Novu godinu i pokažemo koliko nas ima društveno odgovornih i da nam pokažete koliko vas ima koji cenite medicinske radnike i obolele koji tu noć ne provode sa svojim porodicama“, dodali su.

Ove mere, kako su poručili, treba da posluže da se što manje građana razboli, kako bi bilo manje umrlih i kako bi lekari imali manje posla.

„Molimo vas da pokažete svima nama koji ćemo i tih dana i tih noći raditi u bolnicima, spašavajući živote drugih dok rizikujemo svoje, da nas poštujete. Pozivamo vas da se prebrojimo. Prebrojimo na one koji će tokom novogodišnjih praznika slaviti u svom domu u najužem krugu porodice i one koji će slaviti u rasprodatim restoranima i iznajmljenim stanovima. Ta noć će pokazati koliko je nas i koliko je njih, nakon čega će biti jasnije da li u ovoj zemlji ima smisla živeti na ovaj naš ili onaj njihov način. Sasvim smo svesni da će ovi drugi dobrim delom potom doći da traže pomoć od nas“, zaključili su Ujedinjeni protiv kovida.

„Koriste nas kao štit“

Ujedinjeni protiv kovida su u otvorenom pismu pozvali lekare u Kriznom štabu da budu svesni da „nikakve privredne komore, nikakvi zamenici gradonačelnika, nikakvi ministri i nikakvi kompromisi ne mogu biti iznad javnog zdravlja“.

„Koriste vas kao štit i prebacuju vam odgovornost dok vas ujedno hvale i kupuju. Vi to vidite, barem neki od vas. Vaše ćutanje je sramota naše profesije i ostaće zauvek kao takvo. U zakletvi koju smo dali Hipokratu stoji ‘Najvažnija će mi biti briga – zdravlje moga pacijenata. Ni pod pretnjom neću dozvoliti da se iskoriste moja medicinska znanja suprotna zakonima humanosti'“, ističe se u pismu.

U pismu se ističe da je preminulo 50 lekara i da je sve više svedočenja da su se pre pojave simptoma žalili da su preumorni, neispavani i slomljeni i da se zbog toga mora učiniti sve da svaki lekar u crvenoj zoni ima što manje posla u predstojećem periodu.

„Sasvim je očigledno da će nas ova epidemija mrcvariti i sledeće godine, za razliku od razvijenog sveta, a mi smo na ivici snage i na ivici razuma“, navodi se u saopštenju.