Skupština usvojila Kodeks ponašanja poslanika i više izmena zakona

Vesti 24. dec 202014:38 > 14:43
N1

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su kodeks svog ponašanja, kao i više izmena zakona koji se tiču zaposlenih u državnim službama i njihovih plata.

Za Kodeks o ponašanju poslanika je, od 191 prisutnog, glasalo njih 189, a protiv su bila dva.

POVEZANE VESTI

Usvojene su izmene zakona o državnim službenicima, o zaposlenima u javnim službama, o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru.

Poslanici su prihvatili i izmene zakona o platama službenika i nameštenika u organima autonomne pokrajine i jedinice lokalne samouprave i o platama zaposlenih u javnim agencijama i drugim organizacijama koje je osnovala Republika, pokrajina ili jedinica lokalne samouprave.

Prihvaćeno je i da „postoje naročito opravdani razlozi“ da usvojeni zakoni stupe na snagu u roku kraćem od osam dana od dana objavljivanja u Službenom glasniku.

Usvojen je i zakon o zaduživanju države kod Unikredit banke za finansiranje projekta puta Ruma-Šabac-Loznica.

Potvrđen je i međunarodni ugovor Vlade Srbije sa Hongkongom o otklanjanju dvostrukog oporezivanja u odnosu na poreze na dohodak i na imovinu i na sprečavanje poreske evazije i izbegavanja.

Skupština j usvojila i zakon o potvrđivanju sporazuma vlada Srbije i Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Potvrđen je i Memorandum o razumevanju između vlada Srbije i Ujedinjenog Кraljevstva Velike Britanije i Severne Irske o zapošljavanju članova porodice koji žive u zajedničkom domaćinstvu sa članovima diplomatskih i konzularnih predstavništava.

Predsednik Skupštine Ivica Dačić je za subotu najavio posebnu sednicu parlamenta. 

Đukanović: Vladajuća većina ipak najodgovornija za atmosferu u Parlamentu

Poslanik Srpske napredne stranke Vladimir Đukanović izjavio je da su poslanici vladajuće većine ipak najodgovorniji za atmosferu u Parlamentu i da kako god se opozicija ponašala, oni moraju ostati iznad toga.

Đukanović je rekao da neće govoriti o političkim protivnicima koji nisu prisutni i da je na poslanicima da probaju da vrate dijalog u skupštinu kao i poverenje građana u tu instituciju.

On je istakao da je čast biti narodni poslanik i dodao da nije dobro kad građani nemaju poverenja u njih i da treba vratiti debatu jer kako je rekao „bolje i poslanici da se potuku u sali nego građani na ulici“.

Đukanović je rekao poslanicima da su dužni da odgovaraju na pitanje novinara bez obzira iz kog su medija.

Kodeks se usvaja da bi se sprečila opozicija da se ponaša kao do sad

Pre i posle Đukanovića svi govornici sa liste „Aleksandar Vučić – za našu decu“ upravo su govorili o doskorašnjim kolegama iz opozicije, ali i o onima koji nisu bili poslanici u prošlom sazivu.

Poslanici su ponavljali da je lider Stranke slobode i pravde Dragan Đilas „lopov, izdajnik i kriminalac“, a kako je rekao Srbislav Filipović i „inspirator napada na porodicu Aleksandra Vučića, pozivanja na silovanje njegove ćerke i na iživljavanje nad Vučićevim sinovima“.

Poslanici su u raspravi o Kodeksu ponašanja poslanika kritikovali medije jer izveštaji iz Skupštine, kako ocenjuju, nisu realni, a objasnili su da se Kodeks usvaja kako bi se sprečila opozicija da se ikada više ponaša kako se ponašala.