Tema – kodeks poslanika, a oni o opoziciji

Vesti 24. dec 202014:37 > 14:59
N1

Skupština Srbije nastavila je rad raspravom o predlogu Kodeksa ponašanja poslanika, a umesto o tom aktu, poslanici Srpske napredne stranke govorili su o opoziciji i njenim liderima, s tim da su se "podelili", pa je svaki govorio samo o jednom od njih - Draganu Đilasu, Vuku Jeremiću i Bošku Obradoviću.

Poslanik Milenko Jovanov je, kao prvi govornik, napao vlast koja je bila do 2012. godine, optužujući ih za sve i svašta, uključujući i oduzimanje mandata, nepoštovanje odluka Ustavnog suda, izbacivanje cele poslaničke grupe radikala sa sednice, kao i „premlaćivanje poslanika kad se ugase kamere“.

POVEZANE VESTI

 To je bila slika parlamenta u njihovo vreme. Oni nemaju legitimitet da govore o tome kako parlament treba da funkcioniše, šta je parlamentarizam i šta je demokratija. Uzimali su plate, a na posao dolazili nisu, rekao je Jovanov, bivši funkcioner Demokratske stranke Srbije, koja je od 2004. do 2008. godine bila na vlasti.

On je konstatovao da opizicija u Srbiji danas vodi rijaliti-politiku, sa željom da se prave incidenti, a da se napadima na predloženi Kodeks želi zabraniti da se u parlamentu pominje Đilas.

Ne bih se bavio čovekom koji nije učestvovao na izborima da se njegovim medijima 24 sata ne bave Aleksandrom Vučićem i njegovom porodicom, a nisu ga pozvali da odgovori. Žele da od Đilasa naprave „svetu kravu“, čije ime ne sme da se pomene, naglasio je Jovanov.

Poduže obraćanje imao je poslanik Marko Atlagić, koji se posvetio Jeremiću, za koga je rekao da je dok je bio ministar spoljinih poslova Srbiju „zavio u crno“ i „zabo nož u leđa vlastitoj zemlji“ kad je slučaj Kosova izmešten iz UN pred Međunarodni sud pravde.

Je li tako uvaženi narodni poslanici, i uvaženi građani Srbije, rečenica je koju je Atlagić često ponavljao, iznoseći troškove Jeremićevih putovanja za pet godina mandata.

Jeremić je, precizirao je Atlagić, za pet godina putovao 1.000 dana, u 97 zemalja, a „rezultati njegovog rada su bili daleko ispod nule“, jer je 91 država priznala Kosovo.