Premijerka prva primila vakcinu, ali ne otkriva koliko koštaju nabavljene doze

Vesti 24. dec 202017:57 > 19:06
Printscreen

Vakcinacija protiv korone zvanično je počela u Srbiji. Fajzerovu vakcinu primila je predsednica Vlade Ana Brnabić. Pored nje, i ministarka Darija Kisić Tepavčević, i epidemiolog Predrag Kon.

Na vakcinu protiv koronavirusa, mnogi građani širom Srbije moraće još da sačekaju. Predsednici Vlade Ani Brnabić je pošlo za rukom. Nakon potpisane saglasnosti i izmerene temerature, prva je dobila Fajzerovu vakcinu.

Ubrzo nakon premijerke, vakcinisana je ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, ali i epidemiolog Predrag Kon koji tvrde da je vakcina proverena.

„Potpuno je sigurna i bezbedna, iza toga stoji Agencija za lekove i medicinska sredstva“, kazao je Kon.

POVEZANE VESTI

„Kada su u pitanju kontraindikacije za ovu vakcinu to su samo preosetljivost na neku od komponenti vakcine“, dodala je Kisić Tepavčević.

Osim zvaničnika, vakcinu protiv korone dobili su i korisnici staračkih domova stariji od 65 godina. Stručnjaci kažu da će u prvoj fazi vakcinu dobiti i zdravstveni radnici koji rade u kovid zonama, kao i zaposleni u gerontološkim centrima.

„Posle toga ide druga i treća faza, ja pravo da vam kažem nisam spreman sada da vam do detalja objasnim, ali u svakom slučaju, prvo idu oni koji su najosetljiviji u opštoj populaciji“, kazao je Kon.

Iako je u Srbiju pre dva dana stiglo 4.875 doza Fajzerove vakcine, premijerka Ana Brnabić je najavila da će u januaru sledeće godine stići još dodatnih 16.000 doza. Međutim, ne otkriva koliko je novca iz republičke kase za vakcine izdvojeno.

„Što se tiče cene vakcine to je takav dogovor sa proizvođečem, kao što vidite ni jedna druga zemlja nije to objavila, tako da ovo nije specifično za Srbiju“, naglasila je Brnabić.

Dok se cena ne objavi, premijerka tvrdi da će građani biti vakcinisani besplatno. U narednom periodu, očekuju se vakcine i iz drugih zemalja. Brnabić kaže – u januaru iz Kine, a ubrzo i iz Rusije, ali se nada i američkim vakcinama.

„Tokom prvog kvartala mi ćemo imati ja mislim oko dva miliona doza, milion svakako u januaru“, kaže premijerka.

Sledeća vakcina koja bude dobila dozvolu za upotrebu, biće data, kako je najavljeno, predsedniku Aleksandru Vučiću. Uprkos tome, još uvek nije poznato kada će većina građana u zemlji biti vakcinisana, što se jedino smatra efikasnim na epidemiološkom nivou.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.