Poslanici iskoristili "poslednju šansu" za obračun sa neistomišljenicima

Vesti 24. dec 202018:43 > 18:52
N1

Širenje mržnje u Skupštini, zloupotreba poslaničke funkcije ili skrivanje informacija od javnog interesa od danas bi trebalo da budu prošlost. To zabranjuje Kodeks ponašanja poslanika kojeg su glasanjem usvojili. Parlamentarci su braneći Kodeks ponavljali da je dobar, dok je inicijativa Otvoreni parlament tražila povlačenje predloga tog teksta. Tvrde da on neće poslužiti borbi protiv korupcije i zaštiti javnog interesa.

Da tekst Kodeksa i nije tako loš kao što se priča pokušali su danas javnosti da objasne poslanici iz vlasti.

POVEZANE VESTI

„Mislim da ovaj Kodeks će unaprediti i dijalog i funkcionisanje samog parlamenta“, rekao je Aleksandar Mirković iz SNS.

„SNS i Aleksandar Vučić su za mir, demokratiju, stabilnost, za jedno dostojanstvo na političkoj sceni“, kaže Uglješa Mrdić.

Možda će tako biti na nekoj narednoj sednici. U danu glasanja za Kodeks kao da su hteli da iskoriste poslednju šansu za obračun sa onima koji u parlamentu nisu prisutni. Danas je na red došao i karikaturista Predrag Koraksić Koraks.

„Da li normalan um može da sedne i da svoju neku umetničku ideju izrazi tako što će kopati, crtati grobove predsednika republike. Ovo može samo goli bolesnik da radi“, kaže Srbislav Filipović.

Novousvojeni Kodeks ovo neće moći da spreči, konstatuje Raša Nedeljkov iz organizacije CRTA.

„Ono što smo videli je da su neki narodni poslanici amandmanima pokušali da ‘našminkaju mrtvaca’, ali suštinski neće biti mehanizama koji će naterati narodne poslanike da ne šire mržnju“, kaže Nedeljkov.

A rešenje za takve situacije bi bilo da se jednostavno bave svojim poslom. 

„U trenutku kada oni počnu da pričaju o nekakvim liderima opozicije koji nisu tu, umesto da pričaju o dnevnom redu, da ih predsedavajući iz koje god stranke bio, prekine i vrati na ono što je na dnevnom redu“, kaže Zlatko Minić iz Transparentnosti Srbija.

Ali im to, izgleda nije cilj, primećuje Minić.

„Vidite da je praktično jedini cilj da se pokuša formalno ispuniti ta negativna ocena koja je dobijena od GRECO“, kaže on.

A GRECO je organizacija za borbu protiv korupcije pri Savetu Evrope koja je u svojim preporukama Srbiji navela i usvajanje Kodeksa ponašanja poslanika. Zato što to nismo uradili još 2016. godine, od njih smo dobili negativnu ocenu. 

„Ovo je samo jedan u nizu vrlo mudro za vlast, vrlo štetno za javnost izabran sa liste problema koje su različite međunarodne institucije i inicijative pronašle u funkcionisanju vladavine prava u Srbiji“, kaže Nedeljkov.

Kao i u slučaju izbornih uslova, tako je i sa parlamentom. Vlast je izabrala samo one preporuke koje daju privid da se teži ka boljem, dodaje Nedeljkov.

„Mene cela ova stvar sada sa Kodeksom podseća na to kao kada bismo probleme koje imamo sa saobraćajnim gužvama rešili tako što bismo otvorili raspravu o koridorima za leteće automobile. Što je svakako korisno, ali je bespredmetno“, kaže Zlatko Minić.