MUP prodavao oružje GIM-u, dug pokriven džipovima firme člana GO SNS-a

Vesti 24. dec 202018:57 > 19:38
Printscreen

Pitanje za nekadašnjeg ministra policije Nebojšu Stefanovića moglo bi da bude - zbog čega je kompanija GIM koju je zastupao njegov, u međuvremenu preminuli otac, Branko Stefanović, imala povlašćen položaj u poslovanju sa MUP-om? I kako je moguće da je kompanija bliska Srpskoj naprednoj stranci, takođe, imala pivilegovan status tokom ugovaranja poslova sa Ministarstvom? Sve je to oktrio nedeljnik NIN, koji je došao u posed ugovora između MUP-a i pomenutih firmi.

Nedeljnik NINž eksluzivno je objavio objavio ugovore u kojima se „čita“ eksluzivna vest – da je Ministarsto untrašnjih poslova, dok je ministar bio Nebojša Stefanović, prodavalo oružje iz policije kompaniji GIM, koju je u vreme sklapanja ugovora zastupao otac ministra Branko Stefanović.

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić za N1 kaže da je posao između MUP-a i GIM-a zaključen 2015. godine i dodaje da je GIM imala privilegovan status u poslovima sa MUP-om.

„Vidimo da je MUP trgovao sa GIM-om u 2015. godini, tada je potpisan prvi ugovor za prodaju oružja – malokalibarskog oružja i nekog artiljeriskog oružja, u ugovoru nije specifikacija koje je oružje, navodi se da je po kamionima, dakle, to se prodaje na kilo, ugovor je za milion i 600 hiljada, međutim i pored stavke u ugovoru da se sve isplati u roku od 180 dana – šest meseci – to se nije desilo. To je trebalo da bude početkom 2016. godine“, ističe Cvijić.

Ne samo da je bilo privilegija tokom pregovaranja, već se u ugovorima vide dugovanja koja su namirena tek krajem 2018. godine tako što se MUP-u isporučuju džipovi, a kompenzaciju je završio novi igrač – firma bliska SNS-u.

„To je ta firma ‘British motors’ – to je firma čiji je vlasnik član GO SNS, bio je nekada i poslanik vladajuće stranke, i ona se uključuje kao treći faktor te 2018. da umesto tog duga koji GIM nije isplatio MUP-u da ona da džipove i to je zanimljivo, jer u prvoj toj trgovini to se dešava dok je Nebojša Stefnović ministar, taj ugovor je praktično sklopljen između oca i sina“, objašnjava Cvijić.

Vlasnik firme „British motors“ je Ostoja Mijailović, nekadašnji član Nove Srbije, a od 2015. godine član SNS-a. Komapnija se obavezala da će MUP-u dostaviti 49 vozila marke „lend rover“, ugovorena cena za ta vozila je, prema pisanju NIN-a, 2.449.510 evra sa PDV-om.

Ista firma je u 2020.godini Gradu Beogradu isporučila iste „lend rovere“ za sistem „Oko sokolovo“. Kompaniju „British motors“ nije bilo moguće dobiti, a nadležne institucije su bez reakcije.

Kompanija GIM je, prema saznanjima BIRN-a, kupovala naoružanje po povlašćenim cenama od Krušika iz Valjeva. Zbog ukazivanja na to da se novac nezakonito isisava iz Krušika, za sada, jedino snosi uzbunjivač – Aleksandar Obradović. M