Ambasador: Ikona iz Ukrajine izneta bez dozvole, čekamo zvaničan odgovor BiH

Vesti 24. dec 202020:30 > 20:37
N1

Ambasador Ukrajine u Beogradu Oleksandr Aleksandrovič kaže za N1, komentarišući diplomatski skandal sa aferom ikona, da je ambasada u Sarajevu poslala diplomatsku notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH i zatražila odgovore o tome odakle Miloradu Dodiku sporna ikona koju je poklonio Sergeju Lavrovu tokom posete Banjaluci.

Afera ikona i diplomatski skandal koji je izazvala nije okončana, a do kakvih je saznanja došla Ukrajina o poklonu koji je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov dobio od člana predsedništva BiH Milorada Dodika?

Aleksandrovič kaže da pregovore vodi ukrajinska ambasada u Sarajevu, koja je i zatražila odgovore od BiH.

„Uputila je notu, ali za sada nije dobila nikakav odgovor“, rekao je Aleksandrovič.

Ambasador je podsetio da su i Ukrajina i BiH članice Konvencije UN o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara, što, kako je rekao, znači da dve zemlje moraju dasarađuju po tom pitanju.

POVEZANE VESTI

„Tražili smo odgovore o tome kakva je ikona, kako su dobili tu ikonu. Nema sumnje da ona pripada Ukrajini, ali čekamo odgovor bosanske vlade“, dodaje Aleksandrovič.

BiH, kaže mora da objasni odakle im ikona.

„Ako je porodična i poklonjena, to je u redu, ali treba nešto da čujemo od njih. Imam jednu informaciju od Ministarstva kulture Ukrajine, a ono izdaje poslednje dozvole za privremeni izvoz sa teritorije Ukrajine, dakle van zemlje, povodom nekih izložbi i slično, ta ikona nije bila na spisku bilo kakvih dozvola za izvoz. To znači da je ona bila preneta van Ukrajine na nezakonit način. Ali ne optužujemo nikoga, čekamo zvaničan odgovor bosanske strane“, naglasio je ukrajinski ambasador.

Iz Dodikove stranke kažu da je reč o „porodičnoj, osveštanoj ikoni“.

„Ako nema nikakvih problema, zašto ne čujemo ništa zvanično od BiH strane? Ako je porodično dobro, neko bi se javio i rekao: Ja sam vlasnik ikone, dobio sam je na taj i taj način. Mi znamo da je jedna teritorija Ukrajine pod okupacijom ruske vojske, i znamo, na žalost, da i državljani Srbije, ali i BiH ratuju na istoku protiv ukrajinske vojske. Mogu da pretpostavim da je neko od tih ljudi izneo ikonu, ali nemam tačne informacije“, izjavio je Aleksandrovič.

Na pitanje ima li dokaza da je ikona ukrajinsko vlasništvo, kaže: „Naravno, činjenica da ikona ima pečat i da je bila na spisku ukrajinske komisije, jasno je da je u vlasništvu ukrajinske države. O tome neka nikakve sumnje“.

Prema njegovim rečima, najlakše je da se stvari razjasne tako što će „bosanska strana da kaže kako je došla do te ikone“.

„Srbija ponovo glasala protiv Ukrajine“

Komentarišući to što je Srbija u UN glasala protiv rezolucije o Krimu, ukrajinski ambasador kaže da mu to „nije jasno“.

„Obe rezolucije, i o miliotarizaciji Krima i o zaštiti ljudskih prava na Krimu, obe su usvojene u UN. Meni je jako tužno da Srbija ponovo glasa protiv Ukrajine. To je počelo pre četiri godine i uvek kažem srpskim kolegama da Ukrajina podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije, uključujući i Kosovo, mi računamo na to da nas i Srbija podržava, ne samo deklarativno“, kaže ambasador.

Međutim, nije takva situacija.

„Ja bih razumeo da se Srbija uzdrži od glasanja, ali Srbija je glasala protiv, i ja to uopšte ne razumem. Ako smo prijateljski narodi i Ukrajina podržava Srbiju po pitanju Kosova, ne znam zašto Srbija glasa protiv Ukrajine“, upitao je ukrajinski ambasador.