"Samo u Niš" – građani na javnu raspravu o budžetu pozvani posle usvajanja istog

Vesti 24. dec 202022:19 > 22:32
N1

Javne rasprave o budžetu, kakva je predviđena Statutom Grada i dobrom praksom lokalnih samouprava, u Nišu ove godine nije bilo, ali je na sajtu Grada 22. decembra, 11 dana od usvajanja budžeta na Veću, osvanuo Zaključak o održavanju javne rasprave koji je navodno usvojen 10. decembra na sednici Veća na koju novinari nisu bili pozvani, niti javnost obaveštena o njenom održavanju.

Kako piše portal Južne vesti, nesvakidašnje je bilo neodržavanje i ignorisanje javne rasprave o budžetu Niša kao ključnog elementa koji pokazuje posvećenost lokalne vlasti idejama, potrebama i željama građana koji taj isti budžet i pune.

Još više nesvakidašnje je što se Zaključak o održavanju javne rasprave pojavio 11 dana od usvajanja budžeta na sednici Gradskog veća.

Ovaj dokument je bez konsultacije građana putem javne rasprave usvojen 11. decembra na sednici na koju su bili pozvani i novinari, piše portal.

Sekretarka Sekretarijata za finansije Danijela Spasojević je tada potvrdila da javne rasprave nije bilo, pravdajući sve epidemiološkom situacijom.

POVEZANE VESTI

„Mi smo tokom cele godine bili otvoreni za saradnju sa građanima preko Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj koja je takođe primala mejlove sa predlozima za 2021. i samim tim je promenjen način javne rasprave bez direktnog kontakta u sali zbog bezbednosti, nego su tokom godine održavani prijemi građana i osluškivale su se njihove potrebe“,  rekla je tada Spasovićeva.

Slično je govorila i gradonačelnica Dragana Sotirovski na sednici parlamenta kada se diskutovalo o budžetu, ali i u pojedinim emisijama lokalnih televizija i nacionalnih medija.

„Budžet se ne donosi samo na jednoj debati, već se tokom čitave godine prate potrebe građana. Zato smo i realizovali anketu za potrebe izrade Plana razvoja grada u periodu od 2020. do 2027, te dobili mnoge korisne predloge. Takođe, opštine su na javnim mestima postavljale svoje štandove na kojima su sugrađani mogli da iznesu svoja mišljenja, baš kao i tokom redovnih prijema u mom kabinetu“, rekla je Sotirovski za Novosti.

Međutim, 11 dana od usvajanja na Gradskom veću, a pet dana od kada su budžet potvrdili i odbornici – 22. decembra, na sajtu Grada je osvanula odluka Gradskog veća o održavanju javne rasprave. Navodno je to usvojeno na sednici Veća 10. decembra, a građani su mogli svoje predloge da šalju do 11. decembra u 8 sati ujutru.

Istog dana, na sednici u 9 sati, budžet je usvojen.

„Javna rasprava o Nacrtu odluke o budžetu Grada Niša za 2021. godinu održaće se na sledeći način:

– objavljivanjem teksta Nacrta odluke o budžetu Grada Niša za 2021. godinu na zvaničnoj internet adresi Grada Niša www.ni.rs,

– uključivanjem svih zainteresovanih građana, organizacija civilnog društva, medija i drugih subjekata radi sagledavanja njihovih potreba, kao i potreba organa i službi Grada Niša, kako bi se od njih dobili predlozi, primedbe i sugestije u vezi Nacrta odluke o budžetu Grada Niša za 2021. godinu, do 08,00 časova 11. decembra 2020. godine, putem interneta, na sledećoj adresi: [email protected], kao i na adresi [email protected]“,  piše u zaključku.  

Ništa od napisanog niko nije znao do 22. decembra. Ni stručna javnost, ni građani, pa ni novinari. Oni su uredno bili pozvani na sednicu na kojoj je budžet usvojen, ali ne i na onu na kojoj je navodno usvojen Zaključak o sprovođenju javne rasprave, pa zato postoji sumnja da je ona uopšte i održana.

Ako je održana, a dokument usvojen, onda nije urađeno kako nalaže zaključak, jer javne rasprave nije bilo, pišu Južne vesti.

U istom zaključku piše i da će, nakon usvajnja Odluke o budžetu, biti pripremljen i Građanski vodič kroz budžet, ali njega na sajtu Grada još nema.

Za razliku od Grada, sve ovo su niške opštine, takođe pritisnute epidemijom, uradile još pre usvajanja budžeta kako zakon i dobra praksa nalažu, pa je svako ko je hteo mogao da šalje svoje sugestije na predložene budžete.

Dostavu zapisnika sa sednice od 10. decembra, ali i odgovore na pitanja zašto novinari nisu pozvani, zašto javnost nije obaveštena, kao i zašto javna rasprava nije sprovedena ako već postoji zaključak, novinari su tražili od Kabineta gradonačelnice i odgovori se očekuju.