Sejdinović: Ključno pitanje – kada će silni autogolovi početi da koštaju vlast

Vesti 25. dec 202009:29 > 09:29
N1

Kodeks ponašanja poslanika, koji je juče usvojen, u suštini neće dovesti do bilo kakvih promena, ocenio je novinar Nedim Sejdinović. "Etički kodeks pokazuje kontinuitet SNS vlasti da stalno donosi neke strategije, akcione planove, i tako fingira politički život u zemlji, a zapravo - toga nema", kazao je on u Novom danu.

Ključno pitanje je, dodaje Sejdinović, kada će ti silni autogolovi, od uvreda javnih ličnosti, do koruptivnih afera, tu vlast početi da košta i kada će početi da gubi poverenje – to je pitanje svih pitanja.“

POVEZANE VESTI

 Vlast je spremna da radi na raznim dokumentima, dijalozima, ali se u suštini ništa ne menja, kazao je on.

„I naši medijski zakoni su veoma korektni, u normalnoj, uređenoj državi bi kao rezultat imali solidnu medijsku scenu, problem je ovde ismejavanje zakona“, rekao je podsetivši da pevač Željko Joksimović kupuje Tanjug, agenciju koja je po zakonu trebalo da prestane sa radom pre pet godina.

S druge strane, dodao je, imaćemo tako brojnu dokumentaciju i tako savršene zakone da će oni valjda biti dobri za budućnost, kada jednom budemo imali normalnu državu.

Govoreći o putu Srbije ka EU, on je rekao da se ovde često govori o tome de je Srbija odlustala od EU. „Ja mislim da SNS nikada nije ni predviđala da Srbiju uvede u EU, već je htela da kroz proces evrointegracija nešto ušićari, učvrsti svoju vlast, iz EU izvuče nešto novaca, ali joj suštinski ne odgovara pristupanje EU jer svakako neće moći da vlada na način na koji sada vlada, niti da pravi velike ugovore, od stotina miliona evra, bez javnih nabavki sa sumnjivim patrnerima…“, smatra gost Novog dana.

Sejdinović je rekao da ga brinu dešavanja na opozicionoj sceni, gde vidimo razna razmimoilaženja, lutanja. „Brine me da li će opozicija uspeti da se konsoliduje i ispostavi vlastima neke uslove, da li će uspeti da se konsoliduje da kontroliše izbore… čini mi se da to ide u lošem pravcu. Opozicija se toliko bavi sobom da propusta da ostvari neku komunikaciju sa građanima. Ima i sjajnih primera (u opoziciji), ljudi koji rade sjajne stvari, svetlih primera, ali celokupna slika nije svetla“, kaže.

Najlošiji scenario za opoziciju, ocenjuje Sejdinović, jeste da nastavi da se svađa unutar sebe i razjedinjena izađe na izbore, drugi scenario jeste da se najpravi najširi mogući front opozicionih partija koje bi se okupile oko nekoliko jasnih tačaka, i planom o oročenoj vladi. Kako je rekao, treći scenario, koji je po njemu najbolji, jeste da se opozicija podeli u dve ili tri kolone koje bi bile jasno ideološki definisane i koje bi građanima ponudile jasne politike.

On je rekao i da unutar SNS postoje svađe, i moguće je da to eksalira u budućnosti, kada se bude videlo da je Vučić oslabljen. „Tada će krenuti proces otvorenih sukobljavanja u SNS, realno je očekivati to, da se rasloji na nekoliko političkih stranaka, jedni je pitanje koliko je vremena potrebno da do toga dođe“, kazao je, posebno pominjući suprostavljene struje unutar SNS, koje predvode predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović i gradonačelnik Novom Sada Miloš Vučević.