Zvaničnica "Batuta": Ne bih pila vodu u Zrenjaninu, arsen šteti zdravlju

Vesti 25. dec 202009:49 > 10:03
N1 info

Šеf Оdseka zа vоdu zа pićе Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Dragana Jovanović ocenila je da građani nisu dovoljno informisani, edukovani i svesni koliko arsen u vodi može da našteti njihovom zdravlju.

„Ne bih pila vodu iz gradskog vodovoda u Zrenjaninu, a to što je ona povremeno bez boje, ukusa i mirisa ne znači da je arsen otklonjen“, kazala je dr Jovanović u Inicijativi Zajedno Do Vode, koju u Zrenjaninu sprovodi Gradjanski preokret, saopštila je danas ta organizacija.

POVEZANE VESTI

Rekla je da odsustvo boje, ukusa i mirisa može da navede na pogrešan zaključak o ispravnosti vode, te zbog toga treba verovati samo ozbiljnim i stručnim laboratorijskim analizama.

Jovanović je podsetila da arsen spada u prvu grupu kancerogena, da je toksičan i izaziva niz hroničnih oboljenja, pa se argument da je voda u Zrenjaninu oduvek imala prekomerne doze arsena ne sme koristiti za relativizaciju i negiranje opasnosti od njenog konzumiranja.

„Arsen može izazvati genske mutacije pa hipotetički možemo reći da na nas utiče i transgeneracijski“, navela je Jovanović.

Pojašnjavajući propise, Jovanović je rekla da je Svetska zdravstvena organizacija postavila privremenu graničnu vrednost na 10 mikrograma arsena po litri vode dok tehnološki napredne zemlje postavljaju i strožije standarde, a da bi najbolje bilo postići nultu vrednost.

Koncentracija arsena u Zrenjaninu je oko deset puta veća od dozvoljene. To je količina koja konzumentu ne može akutno da izazove problem, već mu zdravlje ugrožava nakon dugotrajne upotrebe.

Jovanović smatra da je jedna od najvažnih dimenzija kvalitetnog vodosnabdevanja dostupnost ispravne vode svima, i bukvalno i finansijski, što sada nije slučaj.

Ona je podsetila da bi nadležne vlasti u Zrenjaninu morale da organizuju alternativno snabdevanje pijaćom vodom, makar putem lako dostupnih cisterni ili većeg broja javnih česmi s adekvatnim i često kontrolisanim filterima sve dok se ne pronađe trajno i održivo rešenje.

Komentarišući to što Zrenjaninci već 16 godina kupuju vodu za piće, dr Jovanović je podsetila da i dugotrajna upotreba flaširane vode nosi odredjene rizike, bez obzira na njenu fizičko-hemijsku ispravnost, jer vremenom na nju utiče ambalaža, pogotovo ako je plastična, kao i uslovi skladištenja, na primer svetlost i sobna temperatura, pa se može sekundarno kontaminirati.