TS: Odložiti otkrivanje spomenika do ukidanja oznake tajnosti o troškovima

Vesti 25. dec 202013:58 > 13:59
Tanjug/Nikola Anđić

Programski direktor Transparentnost Srbija Nemanja Nenadić uputio je inicijativu vrhu vlasti Beograda da se svečano otkrivanje spomenika Stefanu Nemanji odloži do ukidanja oznake tajnosti sa dokumenata o troškovima njegove izrade i postavljanja.

Prema trenutno dostupnim informacijama, Vlada Srbije proglasila je te informacije tajnim u julu 2018. godine, sa periodom važenja oznake tajnosti od pet godina dok sama odluka o odredjivanju tajnosti nije objavljena.

POVEZANE VESTI

 „Otvaranje spomenika je više puta najavljeno za neodredjeni datum ‘po završetku radova na uredjenju Savskog trga’. Okončanje pomenutih radova bilo je najavljeno prvobitno za jul 2020. godine, potom za novembar i konačno za početak 2021. godine, za 27. januar“, podsetio je Nenadić u pismu upućenom gradonačelniku Beograda Zoranu Radojičiću i njegovom zameniku, Goranu Vesiću.

Naglasio je da je gotovo izvesno da će radovi biti okončani pre jula 2023. godine, „bez obzira na dosadašnje kašnjenje i iskustva u vezi sa rokovima za završetak radova na uredjenju nekih drugih lokacija u Beograda“.

„Bilo bi, medjutim, neprimereno da na spomenik i prigodnu svečanost padne bilo kakva senka sumnje i da taj, kako je ukazao doskorašnji generalni sekretar predsednika Republike, ‘simbol stvaranja srpske države’, visok 28 metara, nadvisi pitanje zbog čega je to jedini spomenik čiji su troškovi izrade i postavljanja proglašeni tajnim i da li je ta tajnost odredjena u skladu sa zakonom“, istakao je on.

„Iako proces stvaranja ni jedne, pa ni srpske srednjevekovne države nije u celosti transparentan, već je uključivao i niz tajnih dogovora i planova aktivnosti koji su sa dobrim razlogom bili skrivani od ondašnjeg Vizantijskog carstva, verujemo da nije bila namera da se kroz tajnost cene spomenika simbolično obeleže ti aspekti državotvornog procesa“, naglasio je on.

Dodao je da je ovde reč o spomeniku rodonačelniku dinastije koja je ustanovila načelo zakonitosti, pa bi bilo primereno da se pre otkrivanja spomenika razveje svaka sumnja u pogledu toga da li je tajnost izrade i postavljanja spomenika zakonita.

Nenadić je podsetio da je današnja Srbija svoju državnost utemeljila na Ustavu, a prema članu 3. najvišeg pravnog akta „Vladavina prava je osnovna pretpostavka Ustava i počiva na neotuđivim ljudskim pravima“, a jedno od Ustavom zagarantovanih prava je „pravo na pristup podacima koji su u posedu državnih organa“.

„Imajući to u vidu, očekujemo da ćete prihvatiti našu inicijativu. Konačno, umesto dvogodišnjeg odlaganja, bolje rešenje bi bilo da založite svoj nesumnjivi autoritet kod republičkih vlasti kroz inicijativu da se tajnost što pre opozove i da sedokumenti koji sadrže pomenute podatke objave“, dodao je Nenadić.