Stručnjaci: Ugovor MUP-a i GIM-a morao bi da se poništi i da se otvori istraga

Vesti 25. dec 202018:13 > 19:22
N1

Poslednja priča istraživačkih novinara objavljena u nedeljniku NIN, otkriva da je preduzeće GIM kupovalo oružje od policije. Pošto puške i pištolje nikada nisu platili, dug su kompenzovali tri godine kasnije - džipovima treće firme, Britiš motors, a čiji je vlasnik Ostoja Mijailović, član glavnog odbora Srpske napredne stranke. Stručnjaci smatraju da bi takav ugovor trebalo poništiti.

Povlašćene cene, kompenzacije, mogući sukob interesa zbog jasnih veza u poslovima države sa stranačkim funkcionerima ili članovima porodice državnih funkcionera – ostaju bez epiloga. U ovoj poslednjoj priči o poslovima preduzeća GIM najproblematičnije je pitanje nabavke kroz kompenzaciju.

„Ne postoji nijedna pravna mogućnost da MUP nabavlja vozila kroz kompenzaciju, bilo direktno od firme koja prodaje automobile, bilo u nekom složenijem aranžmanu koji uključuje i neka treća pravna lica. Zbog toga je taj ugovor nezakonit, morao bi da bude poništen i morala bi da se otvori i istraga o tome kako je uopšte moglo doći do toga da se ugovori takva nabavka protivna zakonu“, objašnjava Nemanja Nenadić iz Transparentnosti Srbija.

POVEZANE VESTI:

Do sada o GIM-u znamo i da je municiju kupovao od vojne fabrike Krušik po povlašćenim cenama, da bi ih potom prodavao skoro duplo skuplje. To su otkrili istraživački novinari. Saznali su i da je ulogu u tim poslovima imao preminuli otac doskorašnjeg ministra policije Nebojše Stefanovića. Priče koje je novinar BIRN-a objavio pokazuju da su državni funkcioneri jako dobro unovčili svoje poslove.

„Ne radi se o tome da smo mi zavidni, nego se radi o tome da su oni to bogatstvo u velikoj većini slučajeva nezakonito stekli, trgovinom uticajem i zloupotrebom političke moći. Kao posledica toga nije njihovo bogatstvo niti naša frustracija i nezadovostvo, već opšta šteta koja se čini u ovom slučaju MUP-u, prethodno Krušiku“, kaže novinar BIRN-a Aleksandar Đorđević.

Štetu u Krušiku otkrio je radnik valjevske fabrike oružja. Zbog nepoverenja u institucije, dokumenta koja ukazuju na korupciju u ovom državnom preduzeću, dao je novinarima. Oni su jedini istraživali.

„Nakon izjava Aleksandra Obradovića bilo bi logično da je javno tužilaštvo pokrenulo postupak, ispitalo sve bitne činjenice, obavestilo javnost o tome da li ima nekih krivičnih dela“, smatra Nenadić.

To se nije dogodilo. Obradović je uzbunu javnosti da se u Krušiku događaju malverzacije platio sa tri meseca u pritvoru. Optužnica protiv njega nije podignuta. Ni o odgovornim ljudima u poslovima pod znakom pitanja nije pokrenuta istraga.

„Postoji više nego dovoljno materijala da se tužilaštvo ovim slučajevima bavi. Ako ništa bar jedno delo stoji iza svega ovoga, a to je trgovina uticajem“, dodaje Đorđević.