Pulmolog: Zagađenje opasno za pluća; aktivista – u Valjevu vazduh katastrofalan

Vesti 26. dec 202011:33 > 11:35
N1

Velika količina štetnih čestica prašine, teških metala i gasova u vazduhu, utiče na kvalitet našeg života i razvoj bolesti disajnih organa, rekla je u Novom danu doktorka Aleksandra Vukov, specijalista pedijatrije, alergolog i pulmolog, podsećajući da je Beograd među nekoliko najzagađenijih gradova na svetu. Andrija Petrović, iz inicijative "Da Valjevo prodiše", koji je rekao da je situacija u tom gradu sa zagađenjem "katastrofalna".

Kada je vazduh umereno zagađen, kao danas, objašnjava ona, to znači da možemo da izlazimo napolje, ali da boravak na otvorenom ne treba da bude preko neke mere. Ne savetuje se bavljenje sportom, niti izlaženje u ranim jutarnjim satima kada je špic intenzivan, kao i popodnevnim satima. „Kada treniramo, dublje dišemo, i stvaraju se uslovi da nastanu neke plućne bolesti, upale pluća, alergijske bolesti“, rekla je.

U pogledu dece, situacija je još ozbiljnija jer se pluća kod dece do 3. godine razvijaju. „Ako su izložena štetnom vazduhu mogu da se razviju plućne bolesti. Treba da bude povećan oprez, ali treba i da se boravi napolju – tako da treba pokušati da izbegnemo izlazak kad je povećana zagađenost vazduha, odlaziti u parkove ili delove grada gde je manja frekvencija saobraćaja“, kaže.

Vukov je rekla da vazduh u zatvorenom prostoru može s druge strane da bude jos zagađeniji nego vazduh napolju, zbog prašine, grinja, pa su preporuke da se nabave prečišćivači vazduha, posebno ukoliko deca imaju alergije.

„Moramo biti svesni epidemiološke situacije, ali postoji i potreba da decu izvedemo napolje, zato sačekati da prođe saobraćajni špic, vikendom je saobraćaja manje, otići van Beograda, malo se sa decom skloniti“, preporučuje doktorka.

Savetovala je i da oni koji imaju hronične bolesti vezane za pluća, treba jedan deo godine da borave na zdravom vazduhu na planinama ili moru.

Gradski zavod za javno zdravlje u Valjevu ima svoju kotlarnicu

Iz Valjeva se u jutarnji program N1 uključio Andrija Petrović, iz inicijative „Da Valjevo prodiše“, koji je rekao da je situacija u tom gradu sa zagađenjem „katastrofalna“.

Valjevo je 24. decembra imalo indeks zagađenja toliko visok, da je bilo u vrhu najzagađenijih gradova u celom svetu, kazao je on i dodao da je deset puta veća koncentracija bila nekih štetnih čestiva od dozvoljene granice.

„Zagađenje vazduha postaje problem broj jedan, to je alarm zbog kojeg moramo svi da se probudimo“, kazao je on, dodavši da u Valjevu nije niko građanima rekao da ne idu nigde niti je bilo ikakvog upozorenja na dan kad se gradom širila „londonska magla“.

Petrović kaže da su aktivisti izračunali da „na svakih 18 sati jedan Valjevac prerano umre zbog života u uslovima aerozagađenja, a to je 500 ljudi godišnje“.

Gradski zavod za javno zdravlje u Valjevu ima svoju kotlarnicu i greje se na sirovi lignit – najgori mogući energent, kazao je on.

„I pored im je i jedna od mernih stanica koju koriste za merenje čistoće vazduha… Krušik dnevno potroši oko 70 tona lignita, i domaćinstva još dva puta toliko – u Valjevu se između 300 i 400 tona sirovog lignita dnevno troši i nije čudno što je sitacija takva. Rešenje postoji, ali ovo nije ni politički problem, ni gradskih vlasti, već na republičkom nivou treba da se reši pitanje upotreba sirovog lignita“, istakao je on.