Penzioner drugi put vraća novac Vučiću: To nije pomoć, već poniženje

Vesti 26. dec 202015:46 > 19:21
N1

Nakon što je država na račune penzionera uplatila pet hiljada dinara novčane pomoći, jedan od njih odlučio je da taj iznos poštom pošalje predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Ne želim milostinju, niti poniženje, poručuje penzioner Mile Delić, koji drugi put vraća pomoć namenjenu najstarijima.

Novogodišnja čestitka u iznosu od pet hiljada dinara stigla je na Andrićev venac, adresirana na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Pošiljalac Mile Delić, potpukovnik u penziji, nekadašnji pilot. Kaže, novac koji država daje penzionerima „nije pomoć, već poniženje“, zbog čega ga i vraća.

POVEZANE VESTI

„To je novac žrtvovan da bi se pokrenuli ovi naši uspavani penzioneri na koje sam ja jako ljut“, kaže Delić.

Ljut je Mile i na predsednika Srbije, a smanjenje penzija iz 2014. godine još uvek nije zaboravio.

„Meni je Vučić uzeo 48 rata koje su bile, svaka od njih, svaka od dva do tri puta veća od ove pomoći, za sve vreme važenja zakona“, kaže on.

A zakon je važio četiri godine, do 2018. Zbog toga je Delić predsedniku Srbije, tada premijeru, istu ovakvu uplatnicu već poslao 2016. godine. Ista i poruka – milostinju ne želim.

„Uplata je vraćena, posle jedno mesec dana, iz pošte šest, koja je najbliža Vladi Srbije, ali nisam ja bio kod kuće, pa nije sačuvana uplatnica, ne znam ko ju je poslao“, kaže Delić.

Pomoć je većini penzionera u Srbiji potrebna, ali se ona ne može deliti kada to padne na pamet Aleksandru Vučiću ili Siniši Malom, već se problem mora rešavati sistemski, kaže novinar Vremena Radmilo Marković.

„To je jedna predizborna kampanja i ne prestaje nikada. Imamo pomešane poruke, čas imamo pare, čas nemamo, čas se razbacujemo, čas stežemo kesu“, kaže Marković.

Upravo zbog takvog odnosa države prema penzionerima Delić poručuje da će nastaviti da se bori protiv njihovog ugnjetavanja i za uzete penzije, a ne krije ni da su ga vrbovale pojedine opozicione partije.

„Ne zovu magare u svatove da kolo vodi, nego da kola vuče“, kaže Delić.