Načelnik: Otkaz jer sam se usprotivio promeni kriterijuma za merenje zagađenosti

Vesti 26. dec 202018:29 > 18:32
N1

I dok je zagađenje vazduha sve prisutnije u Srbiji, Agencija za zaštitu životne sredine je, posle 17 godina rada, otpustila načelnika odeljenja za kvalitet vazduha. Milenko Jovanović tvrdi da je otkaz dobio zato što se suprotstavio odluci direktora da se bez odobrenja stručnjaka menjaju kriterijumi za ocenjivanje kvaliteta vazduha. Iz Agencije za N1 nisu odgovorili šta je uticalo na odluku o otpuštanju, ali su na svom sajtu objavili rešenje o otkazu.

Do penzije mu je ostalo još godinu i po dana. Višedecenijska karijera i stručnost su uticali na to da postane načelnik odeljenja za kvalitet vazduha. Milenko Jovanović kaže i da je postavio svih 36 mernih stanica Agencije za zaštitu životne sredine. Uprkos dostignućima, nadležni su ga otpustili.

„Otkaz sam dobio jer sam se suprotstavio odluci direktora da bez konsultacija sa stručnim delom Agencije, znači sa nama koji to radimo u odeljenju, promeni kriterijume koji na časovnom nivou prikazuju koncentracije polutanata. Ja sam svestan da radim za građane, za državu, a ne za direktora koji je samo na čelu institucije koja treba da radi isključivo po zakonu“, ističe za N1 Milenko Jovanović, smenjeni načelnik odeljenja za kvalitet vazduha.

A šta je uticalo na to da Milenko Jovanović posle 17 godina rada u Agenciji za zaštitu životne sredine ostane bez posla, nadležni iz te institucije nisu odgovorili na pitanje N1. Umesto toga, rešenje o otkazu su objavili na sajtu, gde navode da je zaposleni otpušten zbog toga što „nije obezbedio adekvatno održavanje većine mernih stanica, koje su zbog toga nedopustivo zapuštene“.

N1

„Što je notorna laž. Stanice su u perfektnom stanju, u najboljem, od 2011. godine kad su bile potpuno nove… To govore izveštaji, to govore rezultati koji se navode u našem izveštaju i sa čim se čak i direktor hvalio. Osećam se izuzetno poniženo, pre svega profesionalno, ali i ljudski, jer je u pitanju neistina iza koje je čak stavljen pečat i potpis države“, kaže Jovanović.

Na rešenje o otkazu na koji je stavljen pečat države, Milenko Jovanović, kaže, uložiće žalbu i neće odustati od toga da ostvari pravo da se vrati na svoje radno mesto.

Iz ekološkog pokreta Tvrđava celu situaciju ocenjuju kao sramnu.

„Mislim da to pokazuje odnos države prema temi ekologije, mislim da pokazuje odsustvo svesti koliko je bitna struka u ovom pitanju. Dakle, ako vi čoveka koji ima vrhunsko profesionalno iskustvo od 38 godina sklanjate, a sklanja ga čovek koji je partijski tu postavljen i kome je prvo radno mesto direktor Agencije za zaštitu životne sredine – po mom mišljenju to je skandal, to je udar direktno na građane, na zdravlje građana, jer je Agencija za zaštitu životne sredine ključna u monitoringu vazduha“, navodi Nikola Kolja Krstić, iz pokreta „Tvrđava – Smederevo“.

Kako ekološki problemi ne bi bili još veći, grupa od 19 ekoloških udruženja je u zajedničkom saopštenju zatražila da Vlada Srbije u drugostepenom postupku poništi rešenje o otkazu Milenku Jovanoviću, ali i da direktor Agencije za zaštitu životne sredine bude smenjen.