Stojanović: Srebrenica je svetsko, a ne lokalno pitanje

Vesti 15. jun 201512:02 > 12:04
N1

Istoričarka Dubravka Stojanović izjavila je da je genocid u Srebrenici svetsko pitanje o kome se između ostalog i dodatno definisalo međunarodno pravo na Međunarodnom sudu pravde u Hagu, a ne lokalno pitanje koje će zavisiti od toga da li će ga Srbija priznati ili ne.

„Ono što se ovde nikada nije razumelo od trenutka kada se desio zločin u Srebrenici, to je da je on tog istog trenutka postao svetsko pitanje. To je bio prvi genocid izvršen na evropskom tlu i užasan udarac za čitav svet. To je nešto što je ponovo pokrenulo razmišljanje o dimenzijama zla“, rekla je Stojanović agenciji Beta.

U Srbiji se, kako je ocenila, uvek mislilo da je to „neko naše lokalno pitanje koje će zavisiti od toga da li ćemo ga mi priznatili ili ne, da li će neki naš predsednik otići tamo na regularan način ili kad ga niko ne vidi“ i kako će oni to rešiti u svojim „balkanskim kuhinjama“.

„Oni ne shvataju da je to svetsko pitanje i da se o tom pitanju između ostalog i dodatno definisalo međunarodno pravo na Međunarodnom sudu pravde u Hagu. Taj svetski aspekt se kod nas gubi kao i u svemu drugom jer mi vidimo samo sebe, svoju prćiju i svoju malu kuhinju“, istakla je ona.

Prema njenim rečima, svet svaki put kada postavi pitanje Srebrenice, to čini, ne zbog Srbije, već zbog sebe i da se tako nešto više nikada ne bi ponovilo.

„Srebrenica je kvalifikacijom genocida potala poseban zločin i to je ono što uvek taj zločin razlikuje od drugih“, istakla je Dubravka Stojanović.

Rezolucija o Srebrenici koju je Savetu bezbednosti UN pripremila Velika Britanija izazvala je burne reakcije javnosti i političara u Srbiji.

Ono što se, prema pisanju medija, tim dokumentom predviđa je i da deca ubuduće u školama uče o genocidu Srebrenici.