Gradonačelnica Smedereva oslobođena optužbi za korupciju

Vesti 23. jun 201511:05 > 11:07
N1 info

Apelacioni sud u Beogradu saopštio je da je gradonačelnicu Smedereva Jasnu Avramović oslobodio optužbe da je izvršila krivično delo primanje mita.

Optužnicom Višeg javnog tužioca u Smederevu, Jasni Avramović je stavljeno na teret da je od 1998. do 2001. godine, kao službeno lice, načelnik Infektivnog odeljenja ZC „Sveti Luka“ u Smederevu, zahtevala i dobila novac kako bi obezbedila neophodne papire za ostvarivanje prava na invalidsku penziju.

U optužnici je bilo navedeno da je Avramović za tu uslugu od četiri osobe dobila po 3.000 maraka.

Apelacioni sud nije prihvatio zaključak prvostepenog suda da je okrivljena imala svojstvo službenog lica u smislu Krivičnog zakonika koji je bio na snazi kada je, prema optužnici, izvršeno krivično delo.

U konkretnom slučaju, Avramović je postupala kao lekar infektolog, a ne kao načelnik Infektivnog odeljenja, a zdravstvenim radnicima, kao što je u konkretnom slučaju ovde okrivljena, nije dat status službenih lica.

Takođe, prema oceni Apelacionog suda, tokom ovog krivičnog postupka nisu mogle biti na nesumnjiv način dokazane tvrdnje iz optužnice da je okrivljena zahtevala i dobila novac, te da je predložila svojim dugogodišnjim kućnim prijateljima da pronađu osobe koje bi bile zainteresovane da za 3.000 maraka ostvare pravo na invalidsku penziju.

Nijedan od saslušanih svedoka nije posvedočio da mu je bilo kada, u bilo kom iznosu, okrivljena tražila novac, niti je bilo kod od njih posvedočio da je video da okrivljena uzima novac, navodi se u obrazloženju presude.

Apelacioni sud smatra da u toku ovog krivičnog postupka nije dokazano ni da je okrivljena bez lekarskih pregleda napisala lekarske izveštaje i predložila za četiri osobe prvu kategoriju invalidnosti, na osnovu kojih su oni ostvarili invalidsku penziju.

Tokom postupka je, između ostalog, utvrđeno da u dijagnozama ne postoji nalaz infektologa koji bi bio relevantnan za procenu gibitka radne sposobnosti kod te četiri osobe, odnosno da u tom pogledu ni od kakvog uticala nije bio nalaz Jasne Avramović, kao i da je ispitani svedoci nisu poznavali, niti su sa njom imali bilo kakav kontakt.

U jednom slučaju čak je utvrđeno da je u vreme sačinjavanja izveštaja lekara specijaliste, na koji je stavljen njen faksimil, okrivljena bila na godišnjem odmoru, a svedok je potvrdio da je druga doktorka, a ne Avramović, sačinila lekarski izveštaj.

Prvostepenom presudom, Viši sud u Smederevu je u martu ove godine osudio Jasnu Avramović na 15 meseci zatvora.

Jasna Avramović je na funkciji gradonačelnika Smedereva od 2012. godine.