Veto Rusije: SB UN nije usvojio rezoluciju o Srebrenici

Vesti 08. jul 201514:47 > 16:50
AFP/DON EMMERT

Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio predlog britanske rezolucije o Srebrenici. "Za" je glasalo 10 članica, četiri su bile uzdržane, među njima i Kina, dok je Rusija bila protiv.

Ambasador Rusije pri UN Vitalij Čurkin je upozorio je, pre nego što se pristupilo glasanju, da je Rusija protiv predloženog dokumenta. On je obrazložio da bi rezolucija samo dovela do povećanja tenzija na Balkanu te da bi njeno usvajanje bilo kontraproduktivno.

Rusija je, kako je naveo, želela izbalansirani dokument, ali je izjava Moskve ignorisana, primetio je i dodao da je važno što će u Srebrenici, na obeležavanju godišnjice zločina, učestvovati predstavnici Srbije, te da ne bi bilo dobro da se rezolucijom utiče negativno na napore u cilju mira i stabilnosti.

Ambasadori Angole, Nigerije, Venecuele i Kine, koji su bili uzdržali prilikom glasanja o britanskoj rezoluciji o Srebrenici naveli su da taj dokument nikako ne doprinosi pomirenju.

Nacrt rezolucije o Srebrenici, koji su izradile pojedine zemlje, izazvao je kontroverzne reakcije u zemljama regiona, rekao je on i dodao da je u tim uslovima nametanje glasanja protiv duha pomirenja i saradnje, poručio je on, dodajući da utiče i na jedinstvo članica Saveta bezbednosti UIN.

Ambasadorka SAD u UN Samanta Pauer nazvala je ruski veto na britansku rezoluciju o Srebrenici „još jednom mrljom na reputaciji Saveta bezbednosti UN“.

„Nazovimo Srebrenicu pravim imenom – to je bio genocid. To ne bi trebalo da poričemo“, rekla je ona i dodala da je važno da „mozak i komandant genocida u Srebrenici, Ratko Mladić i Radovan Karadžić, budu primereno kažnjeni u Hagu“.

Predstavnik Velike Britanije, zemlje predlagača rezolucije, istakao je da je bilo žrtava na svim stranama.

„Ovaj nacrt ne optužuje srpski narod, već podstiče pomirenje, a priznanje prošlosti je preduslov za to“, rekao je britanski ambasador.

Pre početka glasanja na predlog ruskog ambasadora pri UN Vitalija Čurkina predstavnici članica SB UN odali su minutom ćutanja poštu žrtvama u BiH.

Obratio se i zamenik generalnog sekretara UN Jan Elijason ocenivši da je najvažnija misija UN sprečavanje genocida.

Uoči sednice, zamenik ministra inostranih poslova Rusije Genadij Gatilov izjavio je da Rusija i ostale stalne članice Saveta bezbednosti UN pokušavaju da naprave „kompromisni tekst“ rezolucije o Srebrenici.

Prema pisanju Blica, Velika Britanija i SAD su sinoć ruskoj delegaciji u Savetu bezbednosti UN uputile sedmi predlog rezolucije o Srebrenici.

Podsetimo, sednica Saveta bezbednosti bila je prvobitno zakazana za utorak u 16 sati, ali je odložena jer je Rusija najavila veto na britansku rezoluciju, dok je Kina predložila da se glasanje odloži dok se ne postigne konsenzus svih članica Saveta bezbednosti.

Iz Ujedinjenih nacija za N1 javio se Erol Avdović: