U slučaju "Asomakum" sud angažuje veštake

Vesti 10. jul 201515:06 > 19:08
Tanjug/Okasana Toskić

U nastavku suđenju po tužbi Andreja Vučića, brata premijera Srbije, povodom nelegalnog osnivanja fantomske firme "Asomakum" odlučeno je da sud angažuje veštake. Na suđenju u Privrednom sudu u Beogradu odlučeno je da suđenje bude nastavljeno 21. septembra, ukoliko "veštaci budu radili preko leta".

Prethodno je konstatovano da Više javno tužilaštvo, na zahtev suda nije dostavilo spise neophodne radi veštačenja spornih potpisa jer je „istraga u toku“. Sudu je iz tog tužilaštva dostavljena krivična pirjava policije i nalaz Nacionalno kriminalističko tehničkog centra u kome se navodi, kako je pročitano na suđenju, da je potpis Vučića falsifikovam. 

Pravni zastupnik Vučića, advokat Zoran Jakovljenić izrazio je nezadovljstvo što Više javno tužilaštvo nije dostavilo sudu trazene spise. 

„Ako je istraga u toku mogli su da kopiraju spise i da vam ih dostave“, rekao je Jakovljević, ocenviši da se u ovom slučaju , „blago rečeno radi o nepoštovanju suda“. 

Andrej Vučić nije prisustvovao suđenju jer, kako je njegov advokat objasnio novinarima, to nije ni bilo ni potrebno, a ni planirano, odnosno nije ni bio pozvan. Ko će biti veštak odlučiće sud i o tome pismenim putem obavestiti advokate obe strane – i Andreja Vučića i zastupnika po službenoj dužnosti firme Asomakum.

Premijerov brat podneo je tužbu sudu kojom traži utvrđivanje ništavosti akta o osnivanju firme Asomakum, jer je nastao korišćenjem falsifikata, odnosno osnovala ga je osoba koja je koristila njegovu falsifikovanu ličnu kartu. 

Sud je danas trebalo da izvrši uvid u spise predmeta u postupku koji vodi Više tužilaštvo u Beogradu, protiv osumnjičenih za osnivanje više fantomskih firmi, među kojima je i firma Asomakum.

Vučićev punomoćnik tvrdi da u tom spisu postoji i grafološko veštačenje potpisa, koji dokazuje falsifikat.

Andrej Vučić, koji je na prošlom ročištu saslušan kao svedok u postupku, tada je naveo da se slučaj fantomske firme osnovane falsifikatom njegove lične karte već godinama ciljano „razvlači“ da bi se nanela šteta njegovom bratu. On smatra da je tu reč o dobro organizovanoj akciji, kako je naveo, korumpiranih delova policije i sudstva, u sprezi sa politikom. 

Andrej Vučić je napomenuo da je od 2010. više puta davao izjave povodom te firme Poreskoj upravi, policiji, u Privrednom sudu i u Palati pravde, i da je svaki put konstatovano da je reč o falsifikovanoj ličnoj karti.

Pogledajte prilog Jelene Zorić.