Srbija uputila protestnu notu BiH zbog napada na Vučića

Vesti 11. jul 201519:59 > 20:03
Izvor: REUTERS/Stoyan Nenov

Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbje uputilo je protestnu notu Ministarstvu inostranih poslova Bosne i Hercegovine zbog napada na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića tokom današnje komemoracije povodom 20. godišnjice stradanja Bošnjaka u Srebrenici.

„Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić svojim prisustvom pokazao je spremnost da se pokloni srebreničkim žrtvama i napravi korak dalje u odnosima u regionu, što očekujemo i od ostalih zemalja. Od zvaničnika Bosne i Hercegovine očekujemo javnu osudu pokušaja ubistva predsednika Vlade Republike Srbije“, navodi se u noti Ministarstva.

Ministar inostranih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak, kome je uručena nota, najoštrije je osudio napad na premijera Srbije, saopšteno je.

Srpsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da očekuje da nadležni organi BiH pronađu napadače i kazne ih po zakonu, kao i da o ishodu postupka obaveste Srbiju.

Na komemoraciji povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici, na groblju u Potočarima više ljudi gađalo je srpskog premijera Vučića kamenjem i bocama vode.

Premijer Vučić je, obraćajući se na konferenciji za novinare povodom napada u Srebrenici, rekao da je njegova ruka i dalje ispružena prema Bošnjacima. On je naveo da mu je žao zbog svega što se dogodilo, a i zahvalio se čelniku opštine Srebrenica Ćamilu Durakoviću na izvinjenju.