Darko Šarić osuđen na 20 godina zbog krijumčarenja kokaina

REUTERS/Djordje Kojadinovic

Specijalni sud u Beogradu osudio je Darka Šarića na 20 godina zatvora zbog organizovanja krijumčarenja 5,7 tona kokaina iz Latinske Amerike u Zapadnu Evropu.

Na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni su i članovi njegove grupe, tako da je Goran Soković dobio 20 godina, Željko Vujanović 18 godina, Rodoljub Radulović, koji je u bekstvu, 11 godina i šest meseci.

Trojici optuženih, Marku Pandrcu, Nenadu Novakoviću i Bošku Nediću, izrečene su kazne od po 15 godina zatvora.

Darko Tošić i Nikola Dimitrijević osuđeni su na po 13,5 godina zatvora, na 12,5 godina osuđen je Petar Obradović, dok su na po 12 osuđeni Miloš Cajić i Milovan Milovac. Ostalih sedmoro su osuđeni na po 11 godina zatrvora.

Optužbi su oslobođeni Bojan Stanojković, Darko Gazdić i Aleksandra Mišić, a kad je reč o svedocima saradnicima Draško Vuković je osuđen na osam meseci, Radan Adamović na deset, a Nebojša Joksović na pet meseci zatvora.

Proces koji se vodio po šest spojenih optužnica protiv ukupno 36 okrivljenih, od kojih je još njih 14 u bekstvu, počeo je u oktobru 2009. godine hapšenjem prvih osumnjičenih i zaplenom oko dve tone kokaina u Urugvaju, a kasnije je više puta proširen.

Sporazume o priznanju krivice s tužilaštvom je zaključilo devet članova kriminalne grupe: Dragan Labudović, Boris Laban, Miodrag Aleksandar, Mirko Miodragović, Miloš Pandrc, Nikola Pavlović, Dejan Rašić, Marko Vorotović i Miloš Krpović.

Oni su osuđeni na kazne od dve godine i devet meseci do deset i po godina zatvora, plaćanje sudskih troškova, a mnogima su trajno oduzeti stanovi, automobili i novac

Izricanje presude pratio je Nikola Radišić:

Advokat najavio žalbu

Pravni zastupnik Darka Šarića, advokat Radoslav Baćović najavio je da će se žaliti na presudu.

Baćović je rekao novinarima ispred Specijalnog suda da Šarić nije prisustvovao izricanju presude iz ličnih razloga, ne želeći preciznije da objasni šta je pod tim mislio.

On je ocenio i da presuda predstavlja prepisanu optužnicu, podsetivši da sud tokom prethodnog postupka nije uvažio nijedna zahtev odbrane. „Žalićemo se na presudu kada je dobijemo u pismenom obliku, odnosno u roku od 30 dana“, rekao je Baćović.

Obrazloženje presude

Predsedavajući sudskom veću Siniša Petrović je, obrazlažući presudu, rekao da su svi osuđeni bili svesni svoga dela i sa umišljajem postupali s jedinim ciljem da ostvare finansijsku korist. Kako je precizirao, osuđeni su tako nelegalan novac od prodaje kokaina ulagali u legalne poslove.

Sudija je naglasio da je glavni organizator i tvorac čitavog plana šverca kokaina bio Darko Šarić, da je čitava grupa bila veoma dobro organizovana i da su postojali suborganizatori koji su davali uputstva neposerednim izvršiocima.

„Šarić je organizovao privremena skladišta u Argentini i Brazilu odakle je brodovima kokain distribuiran u Evropu“, naveo je Petrović.

Kako je naveo sudija, svi optuženi imali su lažna imena ali su postoijali posebni šifrarnici za komunikaciju.

„Postojali su šifrarnici za telefonske brojeve od nula do devet, pri čemu je svako slovo abecede označavalo jedan broj, tako da su oni bili obavešteni unapred o brojevima telefona koje će koristiti“, naveo je sudija Petrović.

O ključnim momentima slučaja Šarić, u tekstu Stevana Dojčinovića i Bojane Jovanović, čitajte OVDE.

Dojčinović: U Srbiji je sve moguće

Urednik sajta krik.rs Stevan Dojčinović, koji dugo prati pitanja trgovine narkoticima i uloge Darka Šarića, o čemu je napisao i knjigu, komentarisao je današnju presudu u Dnevniku u 19.