Svilanović: Napad na Vučića je korak unazad

Vesti 13. jul 201509:51 > 09:55
Tanjug/Zoran Žestić

Generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović izjavio je da je napad na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici korak unazad i pokazuje da još uvek ima mnogo onih koji ne žele saradnju u regionu.

Svilanović je, gostujući na RTS-u, istakao da je pre puta u Srebrenicu očekivao da će „to biti dobar i topao događaj, da je poseta akt koji je trebalo da vodi ka pomirenju, ali da posle svega što se desilo može da konstatuje da je napad na premijera korak u suprotnom pravcu„.

On je podsetio da je javna polemika, koja je prethodila obeležavanju zločina u Srebrenici, a odnosila se na hapešenje Nasera Orića i spornu rezoluciju o Srebrenici, dovela do podele javnog mnenja.

Svilanović je istako da ne bi trebalo zaboraviti šta je sve, pred događaja u Srebrenici, dobro urađeno u cilju regionalne saradnje.

On je podsetio da su premijerova poseta Sarajevu i Tirani kao i prisustvo na inauguraciji hrvatske predsednice doprineli tome da se napravi korak napred.

Uprkos icidentu, Svilanović je ocenio da je atmosfera u Srebrenici bila puna poštovanja i prema Vučiću i prema Srbiji.

On je podsetio da je premijer primio Srebrenički cvet i da su između njega i majki Srebrenice razmenjene dobre reči.

„Nije lako tim ženama. To su ćerke, sestre, majke koje su ostale bez jednog ili nekoliko svojoh najdražih“, naglasio je Svilanović dodajući da su premijera Srbije te žene primile toplo, a da je on izrazio iskreno žaljenje.

„Žena mu je rekla – ti si mlad dečko i uradi šta možeš da se nikada više ništa slično ne ponovi, da se nikada više Srbi i Bošnjaci ne sukobljavaju. To je bila snažna poruka koje je trebalo da obeleži ono što je rađeno prethodnih godina“, istakao je on.

Svilanović je rekao da je najvažnije što se desilo nakon napada konferencija za štampu premijera Vučića na kojoj je on, kako kaže, morao mnogo toga da proguta, da spusti ton i da ponovi kako njegova ruka ostaje ispružena.

Na pitanje šta očekuje u narednom periodu, Svilanović je odgovorio kako najpre od Sarajeva očekuje istragu o tome šta se desilo i koji su to propusti bili u Srebrenici i dodaje kako približavanje Beograda i Sarajeva mora da se nastavi.

„Ovaj napad će sigurno obeležiti neki naredni period, ali on ne može da obeleži naredne godine“, smatra Svilanović.

On je zaključio kako je poseta bila akt koji bi trebalo da vodi pomirenju u regionu i dodao da je nakon događaja u Srebrenici vidljivo da ima mnogo onih kojima pomirenje i saradnja naroda u regionu ne odgovara