I vlast i opozicija osuđuju napad na Vučića

Vesti 13. jul 201514:24 > 14:26
Tanjug/Marko Đoković

Poslanici Skupštine Srbije osudili su danas napad na premijera Aleksandra Vučića tokom komemoracije u Potočarima, saglasni da je to bio napad na državu, da je neophodno da počinioci odgovaraju, ali i da Srbija mora da nastavi politiku pomirenja.

Šef poslaničke grupe SNS-a Zoran Babić rekao je da to nije bio običan napad već pokušaj ubistva i da očekuje da se svi odgovorni privedu pravdi.

„To je bio pokušaj ubistva premijera, ubistva mira i stabilnosti, jer su Vučić i Srbija faktor stabilnosti u regionu“, rekao je Babić i dodao da je ponosan na Vučićevu hrabru, državničku odluku da ode u Srebrenicu.

On je naveo i da se stvari moru nazivati pravim imenom i „one koji su učestvovali u linču, i one koji su zapaljivom retorikom i činjenjem ili nečinjenjem doprineli da se skrati staza kojom je prolazio premijer i probije zastitna ograda“.

„Dobri domaćini“, kako je rekao, svog gosta nisu ni ispratili do izlaza iz Memorijalnog cetra Potočari, već su sve posmatrali sa nekoliko stotina metara udaljenosti, rekao je Babić.

Šef poslaničke grupe SPS-a Đorđe Milićević smatra da je pokušaj atentata na premijera odgovor na politiku mira i iskrenog regionalnog pomirenja i na pruženu ruku predsednika vlade koja vodi upravo ka iskrenom regionalnom pomirenju.

„Izvinjenja i osude zvaničnika BiH su apsloutno nedovoljne, mi očekujemo da se pokažu na delu i da što pre pronađu počinioce i organizatore napada“, rekao je Milićević.

Poslanica Nove Srbije Dubravka Filipovski navela je da BiH mora da preuzme odgovornost, kao i da mora da sprovede istragu o napadu i da Srbija na tome insistira. „Tačno je da su naše službe upozravale na mogućnost incidenta, ali ne i ovakvog napada, atentata. Vučić je pružio ruku pomirenja, prioritet Srbije je saradnja i izgradnja dobrih odnosa I mi od toga nećemo odustati“, rekla je Filipovski.

Napad na Vučića u Potočarima osudila je i opozicija

Šef poslaničkog kluba DS Borislav Stefanović rekao je da je napad na premijera za svaku osudu i nešto što je ceo region vratilo mnogo koraka unazad. „Trebaće puno snage, razgovora i pozitivnih stvari da bi se taj jedan štetan događaj ispravio“, rekao je Stefanović i dodao da je napad bio loš pe svega za žrtve.

Počinioci moraju da odgovaraju, ali da ne treba stvarati nove podele već regionalna spoljna politika Srbije treba da bude u pravcu pravog pomirenja i stabilizacije odnosa, dodao je Stefanović.

„Napad na premijera je napad na državu, ko god on bio i gde god se napad desio. Ja znam da Vučić nije ista osoba kao što je bio, ali sam siguran da se ovo ne bi desilo da je neko drugi predsednik vlade”, rekao je Stefanović.

Poslanik SDS Marko Đurišić rekao je da ta stranka osuđuje napad i da je najveća odgovornost na organizatorima koji su bili dužni da zaštite premijera Srbije. „Sve što se dešavalo uoči obeležavanja zločina u Srebrenici nije doprinelo pomirenju i nadam se da namera vlade ostaje da se poboljšaju odnosi u regionu“.

Poslanik Nove stranke Zoran Živković ocenio je da je nedopustivo ono što se desilo u Srebrenici. „Ako zovete predsednika vlade da dođe na jedan skup, morate to potpuno obezebditi. To znači da ni zvižduk ne može da se čuje ili nemojte da zovete“, rekao je živković u parlamentu.

On je dodao da odnosi Srba i Bošnjaka nisu odnosi srpskih i bošnjačkih političara.

Janko Veselinović iz Pokreta za preokret, ocenio je da je napad čin nepoštovanja žrtava, narušavanje pijeteta prema stradalima, u Srebrenici, ali drugim žrtvama.