Radisavljević:Postupak protiv Šarića jedan od najsloženijih

Vesti 13. jul 201514:43 > 14:46
N1info

Specijalni tužilac za organizovani kriminal Miljko Radisavljević izjavio je da današnja presuda Šariću i članovima njegove grupe za šverc kokaina pokazuje da Srbija i njene institucije mogu uspešno da procesuiraju i međunarodne kriminalne grupe.

Radisavljević je novinarima rekao i da je izvesno da će tužilaštvo uložiti žalbu na oslobađajući deo presude, dok nije želeo da prejudicira ponašanje tužilaštva u vezi sa presudama okrivljenima.

On je objasnio da će tužilaštvo sačekati da dobije presudu u pisanom obliku i da će potom zauzeti stav o tome da li će se žaliti na visinu kazne ili ne.

Radisavljević je izrazio zadovoljstvo što je presuda verifikovala da je postupanje tužilaštva bilo zakonito, čime su demantovane insinuacije i odbačeni napadi na naš rad.

On je u tom kontekstu pomenuo objavljivanje fotografija i ličnih podataka zamenika tužioca, o čemu je obaveštena i policija.

Radisavljević je naglasio i da je postupak protiv Šarića i njegovih saučesnika bio jedan od najsloženijih postupaka koji je ikad vođen, objasnivši da se to odnosi i na, u svetskim razmerama, jedno od najvećih procesuiranja zaplenjenog kokaina – skoro 5,8 tona.

On je ukazao i da su u procesu sarađivali policije i pravosudni organi brojnih država, a da su preko međunarodne pravne pomoći razmenjivani podaci.

Prema njegovim rečima, srpsko tužilaštvo dobijalo je podatke iz Italije, Argentine i drugih država, ali je i njima ustupano ono do čega su domaći organi dolazili.

Radisavljević je objasnio da se složenost postupka ogleda i u veoma specifičnom načinu komunikacije osuđenih prilikom vršenja krivičnog dela.

„Zadovoljni smo presudom u osuđujućem delu, čime je pokazano da su naši dokazi bili uvaženi“, rekao je Radisavljević.

Radisavljević je konstatovao da svaki tužilac nikad nije zadovoljan visinom i oštrinom kazne, objasnivši da će u konkretnom slučaju sačekati dobijanje pisane presude, pa će tek onda odlučiti da li će uložiti žalbu ili ne.