Suprotstavljene ocene novog Zakona o konverziji zemljišta

Vesti 13. jul 201519:52 > 19:55
N1

Za mesec dana, prema novom zakonu o koverziji građevinskog zemljišta, biće omogućena kupovina zemljišta ili njegov dugoročni zakup i to uz naknadu po tržišnoj vrednosti.

Od tih naknada resorno ministarstvo očekuje prihode, a od zakona da podstakne investicije. Opozicija odgovara – biće podstaknuti jedino krupni kapitalisti, odnosno tajkuni.

Demokrate u klin, naprednjaci u ploču – ovoga puta posvađao ih je Zakon o konverziji zemljišta. Od optužbi da je štetan zakon je branila ministarka građevine. Tvrdi da se odnosi na one koji su tokom privatizacije i stečaja postali vlasnici objekata, ali ne i zemljišta, zbog čega, kaže, nisu imali interes da dalje grade.

To je direktno uticalo na smanjenje investicija i na nemogućnost vlasnika da uopšte grade. Dakle, ovim zakonom pretvaranja prava korišćenja u pravo svojine ili zakupa – mi ćemo otkočiti investicije i prostor da grade, da povećavaju svoje investicije i proizvodne komplekse, što nadalje sasvim sigurno znači i da povećavaju broj zaposlenih“, kazala je ministarka građevine Zorana Mihajlović.

DS tvrdi da celokupan zakon obesmišljava član osam koji omogućava sticanje prava svojine bez naknade ukoliko je zemljište već izgrađeno, a takva je većina, kažu demokrate. Gde nije tako vršiće se zakup: „Što dovodi do toga da je celokupan Zakon pisan zbog Luke Beograd. Ovaj zakon poklanja milijardu i 420 miliona evra tajkunima“, smatra Balša Božović iz DS-a.

Na to odgovara Aleksandar Jovičić iz SNS-a: „Ja bih podsetio da je Zakon o konverziji usvojen 2009. od strane Demokratske stranke gde je taj zakon omogućio da tajkuni koje je DS stvarala od 2000.godine dobiju zemljište u bescenje“

O Zakonu iz 2009. Ustavni je sud jasno dao svoje mišljenje tako što ga je oborio. Novi bi trebalo da popravi manjkavosti starog.

U Srbiji ima 660.000 hektara građevinskog zemljišta, a predmet konverzije je samo jedan procenat. I dok resorna ministarka tvrdi da će se od toga zakona u budžet sliti skoro milijardu i po evra, a opozicija da je to novac koji će biti poklonjen tajkunima, iz Mreže za restituciju i jednima i drugima poručuju: promašili ste temu i to namerno.

Nije suština 1,4 milijarde evra i 5.500 hektara – to je pola posto, suština je u onih 99,5% nepopisanog zemljišta. Dakle, govorimo o desetinama, možda i sto milijardi evra koje su sakrivene“, kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju u Srbiji.

Ovo je tvrde u Mreži za restituciju „zakonita“ pljačka državne svojine i zato će se, najavljuju, žaliti Evropskoj komisiji i međunarodnim institucijama.