Dvojica uhapšenih na Kosovu su pripadnici ID

Vesti 14. jul 201509:12 > 09:15
Reuters

Osumnjičeni za pripremu terorističkih napada kod jezera Badovac, dvojica od petorice uhapšenih, pripadnici su ekstremističke grupe Islamska država i tokom 2013. i 2014. godine su bili u ratnoj zoni u Siriji, piše prištinski list Zeri.

Dnevnik navodi da je uhapšeni Besnik Latifi (38) iz Kosovske Mitrovice, u ratnoj zoni u Siriji bio dva puta, od 16. februara do 22. aprila 2013. godine, kao i od 30. oktobra 2013. do 16. aprila 2014 godine.

U istom vremenskom periodu bio je i drugi osmunjičeni Gazmend Halili (31), iz Ajvalije.

Halili se vratio iz Sirije na Kosovo maja 2014. godine i njih dvojica su sa Enisom Latifijem iz Kosovske Mitrovice, Milazimom Hadzijajem i Fehmi Musom uhapšeni u subotu, 11. jula, kod jezera Badovac, u jutarnjim satima, pišu „Zeri“.

List prenosi da su sva jezera i fabrike vode dodatno angažovale mere bezbednosti na Kosovu, a eksperti hemije kažu da su šanse veoma male da se u bilo kojem jezeru na Kosovu otruje voda bez upotrebe velikih kolicina toksičnih materja.

Načelnik Instituta za javno zdravlje Naser Ramadani potvrdio je u subotu za agenciju Kosovapres da voda u jezeru Badovac (Gračaničkom jezeru), iz kojeg se snabdeva više od pola Prištine i Gračanica, nije zatrovana, a sve analize koje je uradio Institut za javno zdravlje pokazale su da je voda ispravna.

Snabdevanje vodom za deo građana Prištine koji se snabdevaju iz Gračaničkog jezera zbog sumnje da je voda zatrovana, bilo je obustavljeno zbog sumnje da su petorica, uhapšenih tog jutra koji se povezuju sa Islamskom državom, planirali da zatruju vodu o jezeru Badovac.