Neispravno 39 odsto automobila, kočnice najveći problem

Vesti 14. jul 201510:45 > 10:47
Morgue File/Ilustracija

Od 5.000 pregledanih automobila, 39 odsto ima neku neispravnost, pokazala je junska akcija besplatne provere tehničke ispravnosti "Ispravno vozilo - bezbedno vozilo".

Nakon analize strukture kvarova neispravnih vozila, utvrđeno je da čak 33 odsto ima problem sa kočnicama, 14 odsto sa sistemom za upravljanje, a kod 34 odsto automobila nije potpuno ispravna svetlosna signalizacija.

Auto-moto savez Srbije u saradnji sa Upravom saobraćajne policije i Asocijacijom tehničkih pregleda organizovao je od 22. do 27. juna tradicionalnu akciju besplatne provere tehničke ispravnosti.

Vlasnici vozila kod kojih su pronađene neispravnosti, tokom trajanja akcije nisu bili sankcionisani, već im je ukazano na nedostatak i potrebu da kvar otklone u što kraćem roku.

U AMSS podsećaju da je u prethodnoj akciji od sličnog broja pregledanih vozila, neku neispravnost je imalo 38 odsto, a najčešći problem su bili uređaji za zaustavljanje i to u 34 odsto slučajeva, dok se 25 odsto odnosilo na uređaje za osvetljavanje, odnosno 17 odsto na uređaje za upravljanje.