Gašić: Srbija gradi politiku pomirenja

Vesti 14. jul 201512:05 > 12:07
N1

Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da Srbija gradi politiku pomirenja, saradnje i ekonomskog prosperiteta svih država regiona, radi daljeg nastavka procesa evropskih integracija.

Gašić je, u razgovoru sa zamenicom pomoćnika američkog sekretara odbrane za Rusiju, Ukrajinu i Evroaziju Evelin Farkaš, poručio da bez obzira na brutalan napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici, naša zemlja ostaje konstruktivna u pogledu smirivanja situacije i unapređenju odnosa u regionu.

Sagovonici su se saglasili da je bilateralna vojna saradnja u stalnom usponu i najbolji deo ukupnih odnosa dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Sjedinjene Američke Države su najveći pojedinačni donator Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a donacije se realizuju u okviru programa školovanja pripadnika MO i VS u SAD, opremanja i modernizacije VS, opremanja Centra za obuku jedinica za multinacionalne operacije u bazi Jug i programa prevencije AIDS.

Težište saradnje će i u budućnosti biti na zajedničkim vežbama, usmerenim ka podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Gašić i Farkaš naglasili su značaj regionalne saradnje i regionalnih inicijativa, u okviru kojih se nacionalni kapaciteti promovišu u regionalne centre.

Tako je Centar ABHO u Kruševcu dobio status Partnerskog centra za obrazovanje i obuku.

Ministar odbrane upoznao je Farkaš da je nedavno data saglasnost na predlog o zajedničkom angažovanju medicinskih timova Ministarstva odbrane Srbije i Nacionalne garde Ohajo u Angoli 2017.

Po broju angažovanih pripadnika u multinacionalnim operacijama Srbija je lider u regionu, a planirano je da u toku ove godine bude ukupno upućeno oko 670 pripadnika u svim rotacijama.

Gašić je zahvalio na nastavku projekta „Humanitarna asistencija”, kojim se planira nastavak renoviranja škola na teritoriji opštine Bujanovac.

Ministar odbrane i Farkaš razgovarali su o saradnji Srbije sa NATO u okviru programa Partnerstvo za mir.

Usvajanjem Individualnog akcionog plana partnerstva (IPAP) Srbija je iskazala spremnost za jačanje partnerstva i saradnje u okviru proklamovane vojne neutralnosti.

Gašić je rekao da je saradnja Vojske Srbije i KFOR-a odlična, što predstavlja garant bezbednosti na prostoru Kosova i Metohije.

Tema razgovora bile su i predstojeće Bilateralne odbrambene konsultacije, kao i nastavak susreta na visokom nivou.

Sastanku su prisustvovali načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i državni sekretar u Ministarstvu odbrane Zoran Đorđević.