Vučić: Sledeće godine reforme u obrazovanju i zdravstvu

Vesti 14. jul 201512:51 > 12:54
Tanjug/Zoran Žestić

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je najznačajnija strategije za razvoj privrede "pametan rast", odnosno ulaganje u inovaciju i istraživanje i najavio da će 2016. godina biti godina reformi i ulaganja u smeru obrazovanja i zdravstva.

„Bez pametnog rasta posle bolnih mera koje je Vlade preduzela ostali bi samo prazni ođeci i hipotekarni krediti“, rekao je Vučić na skupu „Inovacije i transfer znanja – mogućnosti saradnje Srbije i Italije“.

On je dodao da je za pametan rast neophodna promena zakonodavne regulative, posebno za rešavanje problema mikrofinansiranja.

Istakao je da Srbija kao društvo mora da bude otvorena za svaku novu ideju i razvoj preduzetničkog duha.

„Srbija je kao Titanik, koji smo zaustavili i okrenuli ka suprotnom smeru, ali sada moramo da dodamo gas kako bi ga doveli do obale“, rekao je Vučić.

On je zahvalio predstavnicima Italije i naglasio da Srbija ima puno toga da nauči od te zemlje posebno kada je reč o inovacijama i njihovoj primeni u privredi.

Ambasador Italije u Srbiji Đuzepe Manco ocenio je da su skupovi, na kojima se govori o inovacijama i transferu zvanja, od najvećeg značaja za građane Srbije, ali i za odnos dve zemlje.

„Ovakva inicijativa važna je za Srbiju čiji su odnosi iskreni i duboki jer smo i zajedno zainteresovani za budući razvoj Evrope“, kazao je Manco.

On je naveo da će Italija nastaviti da pomaže Srbiju.

Skupu su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić i ministar privrede Željko Sertić.